Wandelen

Op pad met de boswachter

Op pad met de boswachter

Waar

Sint-Pietersberg

Vertrekpunt

Kosten

Volwassen
  • Normaal€ 10,00
  • Ledenprijs€ 7,00

Nog plek beschikbaar!

Activiteit

Op pad met de boswachter

De natuur in natuurgebied Sint-Pietersberg kent een rijke historie. Door de jaren heen zijn er omstandigheden gecreëerd van een kalkrijke en voedingsarme bodem. Hierdoor is in dit gebied bijzondere flora zoals bergsteentijm, de kleine kaardebol en wondklaver te vinden. Het reliëf brengt een nóg grotere diversiteit in het landschap. Het is een mix van kalkgrashellingen, plateaus, valleien, dalen en holwegen. Ieder stukje heeft door de ligging en verschillende ondergronden zijn eigen karakteristieke eigenschappen. De diversiteit aan bijzondere flora heeft door de jaren heen ook bijzondere fauna aangetrokken. Wat te denken van de oehoe of de koninginnepage? Dit zijn soorten die in Nederland maar weinig voorkomen. 

Diezelfde kalkbodem heeft ook voor de mens veel gebracht. Zo zijn er op verschillende plekken historische gebouwen gebouwd en in de kalkwanden uitgekapt. En wat te denken van de mergelwinning voor de cementindustrie? Het zijn stille getuigen van wat zich vroeger op en in de Sint-Pietersberg afspeelde. 

Ga met onze boswachters op pad en ontdek hoe mens en natuur verweven zijn geraakt op deze bijzondere berg.

Praktische informatie

  • Boek vooraf online je ticket.
  • Wees een kwartier voor aanvang van de excursie aanwezig.
  • De excursie is niet geschikt voor kinderen. Voor gezinnen is er de excursie "Struinen met de boswachter".
  • Controleer jezelf op teken na elk bezoek aan de natuur
  • Er zijn verschillende startplekken van het excursieprogramma op de Sint-Pietersberg. Check vooraf goed vanaf welke locatie de door jouw geboekte excursie start.

Zorg voor voldoende water, zonnebrand en iets waarmee je je hoofd kunt bedekken. Onderweg zijn er geen sanitaire voorzieningen.

logo