Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Liniepad, vlak bij Abcoude

Waar: Utrecht

Fort Abcoude
3 uur 20
10 km

Over de route

Wandel langs riviertje het Gein, historische dijken en twee forten: Fort bij Abcoude en Fort bij Nigtevecht.

Het Liniepad ligt op het zuidoostfront van de Stelling van Amsterdam. Je wandelt langs forten en batterijen en een liniedijk van het historische verdedigingswerk. De wandeling biedt je een weidse blik over het kenmerkende Hollandse landschap met water, molens en langgerekte landerijen.

Handig om te weten

  • Het is NIET mogelijk om te parkeren bij Hotel De Witte Dame. 
  • De wandelroute is bewegwijzerd met blauwe pijltjes. 
  • Let op: de route loopt voor een groot gedeelte over de verharde weg. Op mooie (weekend)dagen kan er veel (auto)verkeer op deze wegen zijn. 
  • Fort bij Nigtevecht is in het weekend geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Horeca aanwezig.
  • De poorten van Fort bij Abcoude zijn op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 10:00 tot 17:00 uur (in herfst en winter tot 16:00 uur). Geen horeca aanwezig.

Waar kun je starten

Uitkijktoren Kaapse Bossen
Startpunt

NS station Abcoude

Wat kom je onderweg tegen?

Riviertje het Gein bij herberg De Vink

1. Stelling van Amsterdam

In tijden van oorlog kon het land rond Amsterdam onder water gezet worden. Vanaf forten en batterijen hield men de vijand onder vuur. Tot in de 20e eeuw moest deze verdedingslinie, de Stelling van Amsterdam, indringers op afstand van de hoofdstad te houden. Op deze plek stond je dan nog net met droge voeten…De Stelling van Amsterdam is tussen 1870 en 1915 aangelegd en is 135 kilometer lang. De Stelling bestaat uit dijken met dammen en sluizen, terreinen die onder water konden worden gezet (inundatie) en niet minder dan 46 forten en batterijen. Natuurmonumenten beheert negen forten van de Stelling waaronder de forten die je tijdens deze wandeling zult zien. De Stelling van Amsterdam is nooit als verdedigingswerk gebruikt. Zo bleef een uniek militair en waterstaatkundig monument bewaard. In 1996 is de Stelling toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Samen met de Nieuwe Hollandse Waterlinie vormt de Stelling van Amsterdam sinds 2021 het werelderfgoed de Hollandse Waterlinies. 

Oostzijdse molen
Oostzijdse molen aan het Gein bij maanlicht door Mondriaan
Oostzijdse molen

2. Oostzijdse molen

Je treedt hier in de voetsporen van de Amsterdamse kunstenaar Piet Mondriaan uit het begin 20ste eeuw. De Oostzijdse molen was een van zijn geliefde schilderobjecten. Tot 1950 bemaalde deze schepradmolen  de 830 hectare grote Oostzijdse polder. In 1952 werd meneer Souget uit Parijs eigenaar van de achthoekige grondzeiler. Hij gaf de molen de naam ‘Delphine’. Via familie Van Bussel kwam de molen in 1965 in het bezit van de huidige eigenaar. Het lage polderpeil maakte het de molen onmogelijk voldoende water op te voeren. Een grote restauratie tussen 2006 en 2009 loste dit euvel gelukkig op. 

Liniedijk

3. Liniedijk

Vanaf de Velterslaan kun je de liniedijk van Fort bij Nigtevecht zien liggen. De liniedijk is rond 1890 aangelegd met een dubbelfunctie. De dijk moest fungeren als verbindingswal. Troepen, geschut en voorraden konden hier rustig tussen de batterijen aan het Gein en fort bij Nigtevecht verplaatst worden. Veilig uit zicht en schootsveld van de vijand. Daarnaast was de dijk een inundatiekering, zodat er geen water naar Amsterdam kon stromen. De wal is hier en daar versterkt met kazematten oftewel betonnen bunkers. 

Praktische informatie

  • Fort bij Abcoude

  • Velterslaan Fort bij Nigtevecht

  • Streekwinkel en Spijslokaal Anna Haen

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda