Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bezoekerscentrum Tiengemeten open in weekenden

23 oktober 2021 | Annette den Dulk

Tussen november en april is natuureiland Tiengemeten een oase van rust. De natuur verandert langzaam in ‘vijftig tinten bruin’ en vogels domineren het eiland. Ze strijken neer op het eiland om uit te rusten en bij te tanken. Op doordeweekse dagen is het erg stil op het eiland. Alleen de echte doorgewinterde natuurliefhebber stapt op de pont om te genieten van de natuurpracht. Vanaf maandag 1 november is daarom het Bezoekerscentrum alleen open tijdens de weekenden van 11.15-15.45 uur. Ook op maandag t/m vrijdag zijn bezoekers welkom om te komen genieten van de natuur op het eiland. Je kunt wel gebruik maken van de toiletten en koffie/thee in het openbare deel van het Bezoekerscentrum. Dat is altijd overdag toegankelijk.

bezoekerscentrum tiengemeten

Bezoekerscentrum Tiengemeten

In het Bezoekerscentrum op het eiland hangt – in het openbare deel - een grote kaart met alle wandelroutes en zijn de bijzondere waarnemingen te noteren op een groot krijtbord. Ook vind je hier een expositie over de delta waar het eiland onderdeel van uit maakt. In het openbare deel zijn ook de toiletten en koffie, thee of warme chocomelk te vinden. In de winkel kun je tijdens de weekenden in de wintermaanden fietsen huren, streekproducten of leuke souvenirs kopen. Wij kunnen je dan ook meer informatie geven over de wandelroutes op het eiland. Het Bezoekerscentrum is op zaterdag en zondag open tussen 11.15 uur en 15.45 uur. Alleen op eerste kerstdag en zaterdag 1 januari 2022 blijven de deuren van het centrum dicht.

Karen Buitelaar, beheerder van het Bezoekerscentrum: “Vorig jaar hebben we kort kunnen testen met het ontvangen van bezoekers tijdens de weekenden in november. We merkten dat mensen het fijn vonden om even binnen te stappen en een praatje te hebben. Daarnaast waren ze verrast dat ze nu ook nog iets lekkers bij hun warme kopje koffie, thee of chocomelk konden kopen. Na die positieve ervaring hadden we besloten om de weekenden tijdens de wintermaanden open te blijven. Dat doen we dus dit jaar ook.”

Pontkaartje

Het kopen van een pontkaartje kan alleen vooraf online. Je ontvangt dan je pontkaartje(s) direct per e-mail.

Goed voorbereid

Kom je genieten van de oase van rust? Ga dan goed voorbereid op pad! Je gaat namelijk naar een open, ruig natuureiland op 10 minuten varen van het vaste land. Even terug voor spullen die nog in de auto liggen kan niet: de pont vaart 1x per uur heen en meteen weer terug. De voorzieningen zijn beperkt en niet altijd open. Je gaat er echt (een dag) helemaal tussenuit! In deze video informeren we je wat je het beste mee kunt nemen als je tijdens de wintermaanden naar Tiengemeten gaat.

Wat neem je mee als je in de winter naar Tiengemeten gaat?

Winter op Tiengemeten

Ook in de winter is Tiengemeten een topbestemming: het is stil, het is rustig, je hoort de geluiden van de natuur, de vogels en als je hier rond loopt dan heb je eigenlijk het eiland voor jezelf. De dagen worden korter en het wordt veel kouder. Planten en dieren gaan daarop reageren. Je ziet dan eigenlijk vijftig tinten bruin ontstaan in het landschap. Deze video geeft je een beeld van Tiengemeten in de winter.

Tiengemeten in de winter

Annette den Dulk
Annette den Dulk