Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column boswachters Chantal & Annette: tips voor een dagje Tiengemeten

25 augustus 2021 | Annette den Dulk

Annette den Dulk en Chantal van Burg zijn boswachters op Tiengemeten. In een maandelijkse duo-column voor Het Kompas schrijven we over ons werk op het eiland. Allebei vanuit ons eigen werkgebied: Annette vanuit het Bezoekerscentrum en gericht op de beleving van de natuur. Chantal vanuit de beheereenheid, gericht op het natuurbeheer. Ook delen we tips om zelf de natuur te gaan ontdekken. Deze keer: tips voor een dagje Tiengemeten.

tips voor een dagje tiengemeten

Chantal: “Ken je dat, Annette, als je een stad of gebied bezoekt, je vooraf checkt wat je daar kunt zien en doen? Vaak kun je dan online of in papieren vorm wel een ‘to do’ of ‘moet je gezien hebben’-lijstje vinden van je plaats van bestemming. Hebben wij ook zoiets voor Tiengemeten?”

Annette: “O ja, ik weet wat je bedoelt! Ik check zo’n lijstje ook altijd even van tevoren om goed voorbereid te zijn. En òf we die voor Tiengemeten hebben! Wij kunnen zo’n lijstje hier geven .. wat zet jij op nummer 1?”

Chantal: “Ik denk wel het ontdekken van de wildernis. Wandelen geeft mij al een gevoel van vrijheid, maar op Tiengemeten beleef je dit nog intenser. Hier ben je, vooral in de wildernis, echt weg van de bewoonde wereld en kun je naar hartenlust wandelen en struinen.”

Annette: “Daar sluit ik me bij aan. En na zo’n flinke wandeling, ben je toe aan een versnapering. Die kun je zelf meenemen in je rugzak of nuttigen bij Gasterij de Gezusters of bij het Bezoekerscentrum. En wat dacht je van een bezoek aan de musea of lekker rondneuzen in de winkel bij het Bezoekerscentrum? Dat maakt het met natuur, cultuur en horeca een compleet dagje uit.”

Chantal: “En wil je snel meerdere kilometers afleggen, kom dan met de fiets of huur een fiets of tandem. Fiets naar de oostkant, het oudste deel van het eiland. In de Oude Polder, krijg je een knipoog naar hoe het land er vroeger uit zag met gewassen van toen, zoals boekweit en diverse bloemenmengsels die vele insecten aantrekken. Zet je fiets even neer en wandel de Tien-gemetroute die door de akkers gaat en langs de Karantijn.”Annette: “Frankrijk heeft de Eifeltoren, Tiengemeten heeft de Vliedberg. Niet zo fotogeniek en imposant maar wel de beste uitzichtplek van het eiland. Vroeger was dit de vluchtplaats voor het vee wanneer het water hoog stond. Ook met een rolstoel of kinderwagen kun je deze plek bereiken. Geniet van een weids uitzicht over het kommoeras. Kijk af en toe boven je, misschien zie je wel een bruine kiekendief of zeearend vliegen.”

Chantal: “Als laatste in het rijtje .. of als eerste, het is maar net waar je interesses liggen: ga op ontdekking in de ruigte. Veel van de vroegere landbouwhistorie vind je nog terug in het landschap. In het westen kun je een oude aardappelloods bezoeken. Dit is nu het thuis van vele insecten, knaagdieren en vogels. Rechts van je zie je een schafthuisje in het landschap. Wandel er eens naar toe, leef je in hoe het hier vroeger was en zie welke bewoners het nu heeft.”Annette: “En is de dag te kort of is je lijstje te lang, kom dan nog eens terug. Ook in de herfst en de winter kun je je lijstje verder afvinken. Dus stap op de pont en beleef hier je ‘must do’ tijdens de zomer!”

Annette den Dulk
Annette den Dulk