Nieuws van de boswachter

De blauwborst is weer terug op Tiengemeten!

23 maart 2022 | Otto de Kat

Blauwborsten brengen de winter door in Spanje en West-Afrika en komen naar Nederland om er te broeden. De beste tijd om blauwborsten te zien is nu!

Blauwborst in riet

De blauwborst is weer terug op Tiengemeten! Eén van de kleurrijke vogels op het eiland waar we zelfs een wandelroute naar hebben vernoemd.

Blauwborsten brengen de winter door in Spanje en West-Afrika en komen naar Nederland om er te broeden. De beste tijd om blauwborsten te zien is nu: de periode van eind maart tot eind april. In deze periode zijn ze volop aan het zingen en omdat veel andere zomervogels nog niet massaal zijn teruggekeerd vanuit de overwinteringsgebieden valt hij nu extra op. Zijn gevarieerde zang vol met imitaties laat hij horen vanaf de top van een struik of boompje. De blauwe keel en borst en de roestrode vlekken op de staart vallen dan meteen op. Ook maakt de blauwborst opvallende zangvluchtjes: de vogel stijgt zingend op vanuit de ruigte en strijkt vervolgens verderop neer met gespreide staart en vleugels.

Reden te meer om met dit mooie weer alert te zijn op de blauwborst. Je maakt een goede kans om de soort te zien en te horen op de blauwborstwandelroute, rond de vliedberg en net voorbij de Idahoeve in het moeras.

Kijk hier voor ponttickets naar Tiengemeten

Otto de Kat
logo