Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vogelaar Rob Burgmans blijft zich verbazen op Tiengemeten

04 november 2021 | Chantal van Burg

Al 29 jaar komt Rob Burgmans op het eiland Tiengemeten. Vanaf 1992 als vrijwilliger van Natuurmonumenten voor broedvogel inventarisaties, begeleiden van excursies en vanaf 2007 voor de maandelijkse watervogeltellingen. Dan denk je al snel, die heeft het vast allemaal al wel gezien op het eiland. Elke maand dezelfde route voor de telling, jaar in jaar uit. Maar niets is minder waar!

Koereiger

Volgens Rob zijn deze tellingen toch iedere keer weer anders: stralend mooi weer, dan wachten met tellen omdat het te mistig is op het eiland of dan weer veel regenval. Ook de dynamiek van het water, hoge of lage waterstand, heeft invloed op de vogeltelling. Vooral in de Wildernis en in de Mariapolder aan de oostkant van Tiengemeten.

Bij de telling van oktober waren de steltlopers bijna allemaal verdwenen, terwijl ze hemelsbreed 1 kilometer verder volop aanwezig zijn in de Leenherengorzenpolder nabij Goudswaard. De watervogels hebben het ook moeilijk met de bomen die vooral in het kommoeras groeien. Er zijn namelijk duidelijk minder aantallen.

Maar volgens Rob zijn er elke keer weer waarnemingen waar je toch voor naar het eiland gaat. Bijvoorbeeld voor de waterral, die je over het hele eiland hoort. Maar hetzelfde geldt voor de roerdomp. En ook de huismus lijkt zich hier prima thuis te voelen en heeft zich permanent gevestigd op Tiengemeten.

Toch is de telling van oktober weer zo’n telling waar Rob nog lang aan zal terugdenken. Terwijl hij naar vijf koereigers (nog nooit heeft hij in Nederland 5 van deze vogels tegelijk gezien) staat te kijken, vliegen er boven hem 4 volwassen zeearenden en 1 visarend op termiek. In één woord prachtig, aldus Rob. Dat is dus de reden dat hij nog maar fijn blijft tellen op Tiengemeten.

Aantal vogels geteld 4.716 verdeeld over 67 soorten.

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven