Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wilde bloemen op het ruige Tiengemeten?

24 mei 2019 | Chantal van Burg

Dat je op Tiengemeten eindeloos kunt struinen door de ruigte is je misschien wel bekend. Maar wist je dat je vanaf nu ook oog in oog kan staan met wilde bloemen?

Wilde bloemen bij de Karantijn op Tiengemeten

Langzaam maar zeker zijn wilde bloemen uit ons landschap verdwenen. En dat is slecht nieuws! Wilde bloemen zijn heel erg belangrijk voor mens en natuur. Zonder wilde bloemen, geen insecten en zonder insecten geen vogels. Oorzaak is een gebrek aan ruimte voor natuur als gevolg van onder andere intensieve landbouw, te vaak maaien van bermen en verstening van tuinen.

Tiengemeten en Wilde Bloemen

Op Tiengemeten vind je wilde bloemen als de kaardenbol, margriet en de zeldzame bijenorchis. Ook in de Oude Polder (het stuk aan de linkerkant richting de oostpunt) vind je wilde bloemen, zoals korenbloem, klaproos, vlas en rode klaver. Maar dat is nog niet genoeg!Dit jaar zaaiden we ook een veld in dat je meteen ziet als je aankomt in de haven van Tiengemeten. Hier kun je, als alles straks ontkiemd is, genieten van mooie kleurrijke akkerbloemen. Loop je verder richting Speelnatuur, het Landbouwmuseum of Gasterij De Gezusters (deze laatste wordt binnenkort geopend), dan vind je aan je linkerkant ook een ingezaaide rand met akkerbloemen. Maar ook in Speelnatuur zijn wilde bloemen te vinden. Deze bloemen zijn favoriet bij vlinders en bijen.

Bijzonder om te vermelden is dat het zaad voor deze bloemen geschonken is aan Natuurmonumenten. De schenker werkt naast zijn gewone baan één dag per week voor zichzelf. Het geld dat hij daarmee verdient, schenkt hij aan Natuurmonumenten voor een tastbaar project zoals de wilde bloemen.

Draag jij ook een 'bloemzaadje' bij?

Natuurmonumenten kan dit niet alleen! Wil jij ook meehelpen? Vraag dan de toolkit aan via onze website [https://www.natuurmonumenten.nl/wilde-bloemen]. Ook in het bezoekerscentrum op Tiengemeten vind je meer informatie over de wilde bloemen. Word je ter plaatse lid, dan ontvang je een insectenhotel en een zadenmengsel.

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven