De mooiste bloemenroutes

Roze, wit, paars, geel. In de lente dossen bloemen zich uit in de allermooiste kleuren! Op vlinders en bijen hebben kleur, vorm en geur een bijzondere aantrekkingskracht. En voor ons is het een genot om te wandelen of fietsen langs weldadige bloemenzeeën. De boswachters hebben de mooiste bloemrijke routes op een rij gezet.

Ankeveense Plassen, Noord-Holland

Wandel door het typisch Hollandse landschap rond Ankeveen. Vanaf juni bloeien waterplanten zoals gele plomp en witte waterlelie. Ze vormen een fraai tapijt op het stille water.

Bekijk de wandelroute

Zwanenwater, Noord-Holland

In het Zwanenwater bloeien wel 11 soorten orchideeën! Van de paarse rietorchis tot de roomwitte welriekende nachtorchis. Dankzij zorgvuldig beheer van boswachters en vrijwilligers kun je hier van begin mei tot begin juli van deze prachtige bloemen genieten tijdens een wandeltocht.

Bekijk de wandelroute

Gooilust, Noord-Holland

Ontdek met deze wandeling een van de ’s Gravelandse Buitenplaatsen, Gooilust. Je wandelt hier door een intiem landschap wanneer in mei de rododendrons bloeien. Neem een kijkje in de siertuin van de vroegere landgoedbewoners, deze herbergt veel exotische bloemen.

Bekijk de wandelroute

Landgoed Hackfort, Gelderland

Deze wandelroute voert je langs eeuwenoude en door houtwallen omgeven akkers. Akkerbloemen zoals vlas en klaproos geven vanaf eind mei kleur aan dit typisch Achterhoekse landschap!

Bekijk de wandelroute

Bergherbos, Gelderland

Klim tijdens deze wandeling naar boven op de uitkijktoren. ’s Zomers ziet het landschap er hier nog uit zoals in een streekroman: graanvelden die wuiven op de wind, met blauwe korenbloemen en andere kleurrijke akkerkruiden en midden in het veld wat grote bomen.

Bekijk de wandelroute

Red de insecten, teken de petitie

Hoe bloemrijk zijn de bermen bij jou in de buurt? Roep je gemeente op om insectvriendelijker te worden en te stoppen met het rigoureus maaien. Dan krijgen planten de ruimte om te bloeien en insecten een plek om te leven. Samen roepen we alle gemeentes in Nederland op om insectvriendelijk te worden.

Teken de petitieLees meer

Landgoed Haarzuilens, Utrecht

Ben jij avontuurlijk aangelegd? Stap even van je fiets bij 't Natte Laand. Deze wandelroute voor het het hele gezin voert je dwars door bloemrijke weilanden. Onderweg steek je slootjes over met een trekpontje, wiebelplanken en stapstenen. Of wandel in juli over het Wielrevelt door velden vol akkerbloemen.

AvonturenpadAkkerroute

Naardermeer, Noord-Holland

Wandel in de lente rond het Naardermeer. In de natte weilanden trekt een bont palet van ratelaar, echte koekoeksbloem en rietorchis kleurige vlinders en zoemende insecten aan. Gele plomp en witte waterlelie verschijnen vanaf juni op het water van het oudste Natuurmonument van Nederland. In de oeverkant staat het in juli en augustus vol paarse grote kattenstaart.

Bekijk de wandelrouteLaarzenpad

Duinen van Goeree, Zuid-Holland

De Kwade Hoek is bijzonder, door de zee-invloed groeien hier wel 300 planten! In de Bunkervallei staan ’s zomers orchideeën, ratelaar en gele lis. Het brede pad was vroeger een spoorlijntje, aangelegd in de Tweede Wereldoorlog om bouwmaterialen voor bunkers aan te voeren.

Bekijk de wandelroute

Kortenhoefse Plassen, Noord-Holland

In de zomer zie je hier watergentiaan in de sloten bloeien. Elke bloem bloeit slechts één dag. Ga snel kijken, want in dit adembenemende moerasgebied vallen nog veel meer bijzondere planten zoals deze rietorchis te ontdekken. Ga te voet of pak de kano!

Bekijk de wandelrouteKanoroute

Sint-Pietersberg, Limburg

Op de Sint-Pietersberg geniet je in de lente en zomer van allerlei verschillende bloemen. Zo vind je op het plateau grote en kleine tijm, kleine pimpernel en kandelaartje. En daar komen weer tientallen vlinders op af, zoals het icarusblauwtje.

Bekijk de wandelroute

Nationaal Park Zuid-Kennemerland, Noord-Holland

Langs deze duinwandeling bloeit vanaf april tot juli het duinviooltje. De wortels groeien tot wel 1 meter onder de grond. Zo kan hij altijd aan water komen. Parnassia en gentiaan bloeien ‘s zomers in de duinvalleien. Sluit je wandeling af met een kopje koffie of thee in het landhuis van Duin en Kruidberg.

Bekijk de wandelroute

Eemland, Utrecht

Wandel door het weidse oer-Hollandse landschap bij Eemnes, Eemland. In het voorjaar staan polderbloemen zoals echte koekoeksbloemen volop in bloei in dit bijzondere weidevogelgebied. Op de bloemen komen insecten af, en die zijn bijvoorbeeld heerlijk voor gruttokuikens!

Bekijk de wandelroute

Vlietlanden, Zuid-Holland

De hooilandjes van de Vlaardingse Vlietlanden veranderen in mei en juni in een bloemenzee! Dit natuurgebied in Midden-Delfland is een laagveengebied met echt ouderwetse Nederlandse natuur.

Bekijk de wandelroute

De Plateaux, Noord-Brabant

Het kalkrijke Maaswater dat de vloeiweiden inkomt, zorgt voor zeldzame bloemen. Zo zie je de brede orchis in mei, kleurt de margriet de vloeiweiden massaal wit in juni en bloeit de paarse herfsttijloos in de nazomer.

Bekijk de wandelroute

Agenda

ft nw
di 25 jan
Fietsen

Leer het eiland fietsend kennen

Eilander Thijs de Boer neemt u graag mee op deze fietsexcursie. Hij vertelt over de boeiende geschiedenis van het dorp en de gevarieerde landschappen van het eiland, vol bijzondere planten en dieren.

Vogels kijken op Schiermonnikoog
di 25 jan
Dieren spotten

Vogelwandeling op Schiermonnikoog

Eenden in de Westerplas, ganzen in de polder en steltlopertjes op het wad. Welke vogel vliegt daar?

logo