Wandelen

Tuinpad van Open Erf De Groote Modderkolk

  • Rolstoel met begeleider
  • Geschikt voor rolstoel
Wandelen

Tuinpad van Open Erf De Groote Modderkolk

Op het Open Erf De Groote Modderkolk komen natuur en zorg samen.  Op de woon- werk- en zorgboerderij wonen en werken (jong-)volwassenen met een verstandelijke beperking. Samen met hun begeleiders telen zij op biologische wijze groenten, kruiden en bloemen. Daarnaast verzorgen zij het kleinvee en verwerken zij de geoogste producten in allerlei lekkers dat in de theeschenkerij verkrijgbaar is. De bewoners en dagbesteders heten je van harte welkom op het Open Erf!

De tuinpadroute voert niet alleen over het erf en door de moestuin van De Groote Modderkolk. Je komt ook langs de potstal waar de Herenboeren een coöperatieve boerderij runnen voor de productie van puur en eerlijk voedsel.

De route is gemarkeerd met pijlen Tuinpad en voert over vlakke paden van klinkers en stevige halfverharding. Daardoor is deze route goed begaanbaar voor mensen in een rolstoel en wandelaars met rollator of kinderwagen. Vanwege het klaphek aan het eind van de route adviseert de boswachter begeleiding in geval van rolstoelgebruik.

Afsluiting route vanwege coronavirus: Het erf bij Open Erf de Groote Modderkolk is afgesloten. De gezondheid van de cliënten van Verdandi komt in gevaar. Met deze maatregel beschermen we de bewoners op het erf, want het is best moeilijk om afstand te houden! Ook de boerderijwinkel en theeschenkerij zijn gesloten.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Toegankelijkheid

Praktisch

Verkennen

De route

 Startpunt

1Gedeeld erf

Op het Open Erf De Groote Modderkolk maken diverse organisaties gebruik van de gebouwen.

In het eerste gebouw links werken de boswachters van Natuurmonumenten; dit is het kantoor van de beheereenheid Zuid Veluwe en IJsselvallei.

Het tweede gebouw links huisvest de woon-, werk- en zorgboerderij de Groote Modderkolk van Verdandi. Verdandi maakt deel uit van DeSeizoenen. Geïnspireerd door de antroposofische visie wonen en werken hier (jong-)volwassenen met een verstandelijk beperking. Overdag wordt de groep aangevuld met mensen die op deze mooie plek hun dagbesteding hebben. Wat zij zoal doen? Kijk maar rond! Maak vooral een praatje, veel mensen vertellen met trots waarmee ze bezig zijn!

De potstal (2e gebouw rechts) is het centrale punt van de Herenboerderij. Sinds de zomer van 2019 is er een Herenboerderij gestart op het open erf De Groote Modderkolk. Een Herenboerderij is een kleinschalige gemengde boerderij die in eigendom is van 200 huishoudens (Herenboeren). Zij richten de coöperatie op, investeren in de oprichting van hun bedrijf en delen samen de kosten. Samen bepalen de huishoudens wat ze willen eten. De boer – in dienst van de coöperatie – verbouwt op duurzame wijze tientallen soorten groenten en fruit en verzorgt de dieren die vlees en eieren leveren.

Gedeeld erf
Gedeeld erf

2Potstal

Neem gerust een kijkje in de potstal. Van oktober tot medio april staan in deze moderne potstal Brandrode runderen. Deze koeien werden van oudsher gehouden in de IJsselvallei. Het is een oer-Hollands veeras en is erkend als Zeldzaam Huisdierras. De Herenboeren verzorgen de runderen. 

Achterin de stal, boven de doorgang, hangt een nestkast voor kerkuilen. Zij zijn hier vaste bewoners en brengen elk jaar succesvol een nestje uilskuikens groot. Hun voedsel loopt door het stro en over het erf: muizen!

Potstal
Potstal

3Theeschenkerij

De plek voor een vers kopje koffie of kruidenthee met zelfgemaakte appel-, pompoen- of worteltaart. Het wordt geserveerd met een extra glimlach van de deelnemers aan de horecagroep van Verdandi. De ingrediënten komen natuurlijk zoveel mogelijk uit eigen moestuin of boomgaard. Wist je dat Koningin Beatrix heeft hier ooit samen met de bewoners appels heeft geschild voor de taart?

Theeschenkerij
Theeschenkerij

4Kippenhok

Kippen mogen natuurlijk niet ontbreken op dit erf. Het gaas en de deurtjes moeten wel goed afsluiten, want een vos of een bunzing (marterachtige) zijn vaak dichterbij dan je denkt. En zij houden wel van een kippetje...

Zie je een bijzonder ras in de ren? Vraag de dagbesteders of verzorgers welk ras er nu loopt. 

5Boomgaard

In de hoogstamboomgaard staan oude appel- en perenrassen die je in de supermarkt niet meer tegenkomt. Want de soorten zijn economisch niet interessant omdat ze te onregelmatig van vorm zijn, te gevoelig voor ziektes of niet lang houdbaar zijn, of een te kwetsbaar schilletje hebben. Maar lekker zijn ze wel! En wie weet zijn de kenmerken van de oude rassen ooit nog nodig bij de ontwikkeling van nieuwe rassen. Alleen daarom al zijn de oude rassen het behoud waard. 

Deze hoogstamboomgaard is met z’n ca. 15 jaar nog relatief jong. Toch weten dieren de fruitbomen al te vinden: zweefvliegen en soldaatjes (een keversoort) komen naar de bloemrijke weide onder de bomen, sommige mezensoorten eten in het voorjaar de uitlopende knoppen, bijen bestuiven de bloesem, atalanta’s (vlinders), diverse wespen en lijstersoorten foerageren op het (afgevallen) fruit, sperwers jagen vervolgens op de vogels. Een hoogstamboomgaard is een ware bron van leven.

Loop 25 meter terug en vervolg de route naar rechts.

Appels
Boomgaard

6Kleinveeweide

De geiten en kippen worden verzorgd door de dagbesteders van Verdandi. Het werken met de dieren biedt hen structuur in de dag, werkplezier en zorg voor een ander levend wezen wat afhankelijk van hen is. De mest van de dieren wordt gecomposteerd en later gebruikt voor de moestuin.

Geiten
Kleinveeweide

7Moestuin

De tuingroep van Verdandi verbouwt hier groenten, kruiden en bloemen om zelf op te eten, in de vaas te zetten en voor de verkoop in de landwinkel op het erf. Het streven is om veel verschillende soorten groenten te telen, zodat een gevarieerd menu op tafel komt te staan. Voor gebruik op een later tijdstip wordt de oogst ook bewerkt om te bewaren: als diepvriesgroente, het fruit als jam en compote, de kool als zuurkool, de kruiden worden gedroogd of op olie gezet, bieten en aardappels worden in zand bewaard. De dagbesteders met hun begeleiders maken ook massageoliën en zalven van de kruiden.

Bij het verlaten van de moestuin passeer je een klaphek.

Moestuin
Moestuin

8Eindpunt

Je bent weer terug bij het startpunt van de route. We hopen dat je met plezier hebt gewandeld op het Tuinpad!

Op de site van Natuurmonumenten staan nog veel meer leuke goed toegankelijke routes

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.