Veelgestelde vragen over vignetten en ruiterpassen

Bekijk hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over MTB-vignetten en ruiterpassen.

Mountainbiken in het Bergherbos

1.  Waarom moet ik een pas hebben?

Omdat de MTB-routes en ruiterpaden intensief gebruikt worden, is het voor de veiligheid essentieel dat ze goed worden onderhouden. Met de opbrengst van de vignetten kan Natuurmonumenten het onderhoud van deze paden bekostigen. Natuurmonumenten krijgt hiervoor geen geld van de overheid.

2.  Waar kan ik een pas kopen, behalve online?

Bij bezoekerscentra en op tal van locaties in de omgeving van Nationaal Park Veluwezoom, Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen en het Bergherbos/Montferland.

Bekijk de verkooppunten van MTB-vignetten

Bekijk de verkooppunten van ruiterpassen

3.  Wat als mijn pas nog niet binnen is, maar ik wil al mountainbiken/paardrijden?

Als je de pas hebt besteld maar nog niet ontvangen, is de orderbevestiging geldig als pas. Als de BOA daar om vraagt kun je een geprinte versie tonen, of de mail op je telefoon.

4.  Kunnen clubs of verenigingen korting of vrijstelling krijgen?

Nee, dat is helaas niet mogelijk.

5.  Ben ik strafbaar als ik zonder pas gebruik maak van de routes?

Ja. Je bent vergunningplichtig als je gebruik maakt van de MTB-routes en ruiterpaden. Als je staande gehouden wordt door een BOA (buitengewoon opsporing ambtenaar) en je kan het vignet of ruiterpas niet overleggen, krijg je een boete.

6.  Waarom is er geen landelijke pas?

Een landelijke pas lijkt voor de hand liggend, maar is in de praktijk erg lastig uitvoerbaar. Verschillende organisaties willen dit het liefst op hun eigen manier regelen.

7.  Hoe lang is de pas geldig?

Het MTB-vignet en ruiterpas zijn een kalenderjaar geldig, dus van 1 januari tot en met 31 december in het jaar zichtbaar op de sticker of ruiterlabel. Als je de pas van het volgende kalenderjaar wat eerder koopt, bijvoorbeeld al in november, is die direct geldig.

8.  Waarom moet ik het nummer van mijn ruiterlabel melden bij aankoop?

Het gebeurt wel eens dat we een paard zonder ruiter tegenkomen in het bos. Dit nummer helpt ons de eigenaar terug te vinden. U kunt ook uw telefoonnummer op het label vermelden.

9.  Waarom zijn MTB-paden vaak zo smal?

Paden worden zoveel mogelijk in Single Track aangelegd. Deels omdat we zo een speelse route kunnen aanleggen, deels vanwege de kosten. Een pad dat twee keer zo breed moet worden, kost ook twee keer zoveel. In Nationaal Park Veluwezoom zijn de paden wat breder zodat ze in twee richtingen kunnen worden gereden.

10. Waarom is een ruiterpas duurder dan een MTB-vignet?

Ruiterpaden zijn breder en daardoor duurder, er zijn veel meer kilometers ruiterpaden dan MTB-paden en er wordt minder van deze paden gebruik gemaakt, waardoor de kosten over een kleiner aantal gebruikers moet worden verdeeld.

logo