Veelgestelde vragen over MTB-vignetten en ruiterlabels

Bekijk hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over MTB-vignetten en ruiterlabels.

Mountainbiken in het Bergherbos

1.  Waarom moet ik een MTB-vignet of ruiterlabel hebben?

Omdat de MTB-routes en ruiterpaden intensief gebruikt worden, is het voor de veiligheid essentieel dat ze goed worden onderhouden. Met de opbrengst van de vignetten kan Natuurmonumenten het onderhoud van deze paden en het beheer van de omliggende natuur bekostigen. Natuurmonumenten krijgt hiervoor geen geld van de overheid.

2.  Waar kan ik een vignet of label kopen, behalve online?

Bij bezoekerscentra en op tal van locaties in de omgeving van Nationaal Park Veluwezoom, Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen en het Bergherbos/Montferland.

Bekijk de verkooppunten van MTB-vignetten

Bekijk de verkooppunten van ruiterlabels

3.  Wat als mijn vignet of label nog niet binnen is, maar ik wil al mountainbiken/paardrijden?

Als je het vignet of label hebt besteld maar nog niet ontvangen, is de orderbevestiging die je per mail krijgt geldig als bewijs. Als de BOA daar om vraagt kun je een geprinte versie tonen, of de mail op je telefoon.

4.  Kunnen clubs of verenigingen korting of vrijstelling krijgen?

Nee, dat is helaas niet mogelijk.

5.  Ben ik strafbaar als ik zonder MTB-vignet of ruiterlabel gebruik maak van de routes?

In de gebieden waar een MTB-vignet of ruiterlabel verplicht is ben je strafbaar als je zonder fietst of rijdt. MTB-vignetten zijn verplicht op de routes in Nationaal Park Veluwezoom, Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, Bergherbos-Montferland, Voorsterbos-Waterloopbos en Beetsterzwaag. Een ruiterlabel is verplicht op de ruiterpaden in Nationaal Park Veluwezoom, Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen en het Bergherbos-Montferland. In de andere natuurgebieden mag je ook alleen fietsen of rijden op de daarvoor aangegeven paden en is een MTB-vignet of ruiterlabel gewenst. Daar ben je niet strafbaar als je zonder fietst of rijdt. 

6.  Waarom is er geen landelijke pas?

Een landelijke pas lijkt voor de hand liggend, maar is in de praktijk erg lastig uitvoerbaar. Verschillende organisaties willen dit het liefst op hun eigen manier regelen.

7.  Hoe lang is een vignet/ label geldig?

Het MTB-vignet en ruiterlabel zijn een kalenderjaar geldig, dus van 1 januari tot en met 31 december in het jaar zichtbaar op de sticker of ruiterlabel. Als je de pas van het volgende kalenderjaar wat eerder koopt, bijvoorbeeld al in november, is die direct geldig.

8.  Waarom zijn MTB-paden vaak zo smal?

Paden worden zoveel mogelijk in Single Track aangelegd. Deels omdat we zo een speelse route kunnen aanleggen, deels vanwege de kosten. Een pad dat twee keer zo breed moet worden, kost ook twee keer zoveel. In Nationaal Park Veluwezoom zijn de paden wat breder zodat ze in twee richtingen kunnen worden gereden.

9. Waarom is een ruiterlabel duurder dan een MTB-vignet?

Ruiterpaden zijn breder en daardoor duurder en er wordt minder van deze paden gebruik gemaakt, waardoor de kosten over een kleiner aantal gebruikers moet worden verdeeld.

logo