Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Duinen van Goeree

Duinen van Goeree

Prikkel je zintuigen

De geur van de zoute zee, de wind door je haren en het ruisen van het helmgras. Prikkel je zintuigen in de duinen van Goeree. Hier vind je een uitgestrekt duingebied, waar stuifduinen, slikken, brede stranden en bos elkaar afwisselen.

Jan de Roon
Jan de Roon

Boswachter van dit gebied

Meer over Duinen van Goeree
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  Vlakbij Ouddorp liggen de duinen van Goeree. Een uitgestrekt duingebied waar stuifduinen, slikken, brede stranden en bos elkaar afwisselen. Je kunt er wandelen, fietsen, zwemmen of op excursie gaan met de boswachter. Beleef hier de heerlijke kustnatuur.

  Denk je aan de duinen, dan hoor je de zee en ruik je de zoute wind. Deze factoren zorgen ervoor dat de duinen van Goeree telkens veranderen. In dit uitgestrekte duingebied vind je buitendijks land waar zee en wind nog de baas zijn, duinvalleien vol orchideeën, schrale weitjes met zoemende hommels en duindoornstruwelen waarin de nachtegaal zingt. Maar dit is ook de plaats van weidevogels en ganzen in de Goereese polders. De plaats waar je duizenden watervogels spot op de slikvlakten. Met een beetje geluk zie je een zeehond op een zandplaat.

  Dynamiek in de Kwade Hoek

  In de Kwade Hoek is de zee nog steeds de baas. Gelukkig is het natuurgebied bij de Deltawerken buitendijks gebleven. Vooral in de winter stroomt het zoute water via geulen en kreken ver het gebied in. Grote stukken land komen onder water te staan. Wind, water en getij brengen het landschap steeds weer in beweging. Je kunt hier heerlijk wandelen op de paden. Volg bijvoorbeeld de wandelroute Kwade Hoek. Honden zijn niet overal welkom, zie het kaartje bij dit gebied.

  Waardevolle natuur

  Sinds 2011 heeft Natuurmonumenten het hele duingebied tussen de Brouwersdam en de Haringvlietdam in beheer. Nu is het een van de grootste aaneengesloten duinlandschappen van Zuid-Holland. De dynamiek en overgangen van zout naar zoet, nat naar droog en jong naar oud zorgen voor soortenrijke natuur. Kustbescherming speelt een grote rol in dit natuurgebied. Daarom moeten mensen hier ingrijpen om de veiligheid te bewaren. Lees meer over onze visie op kustbescherming.

  Beleef de natuur

  De duinen van Goeree zijn zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Je kunt tussen zonsopgang en zonsondergang overal de gebieden in, behalve wanneer er andere tijden zijn aangegeven. Wandel over routes variërend van 2,8 km tot 20 km. In het gebied vind je verschillende vogeluitkijkpunten waar je een goed zicht hebt op de vogelrijkdom. Zin om het echt hogerop te zoeken? Beklim dan de kijktoren bij Ouddorp. Of ben je een fietsliefhebber? Dwars door de duinen loopt de Middelduinweg, een verhard pad dwars door de duinen.

  Proef de zilte zeelucht

  Ervaar de zilte zeelucht omringd door duinen en strand via de wandelroute de Koploper. Trek wel stevige wandelschoenen aan!

  Proef mee
 • Wandelen

  Wandelroute De Koploper in de duinen van Goeree (deel 1)

  In de duinen van Goeree op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee wandel je De Koploper, een wandelroute van 20 kilometer met fantastisch uitzicht over slikken, schorren en kronkelende kreken. Ontdek tijdens het wandelen de bloemrijke duinvalleien, brede stranden en scho...

  • 10,76 km
 • Fietsen

  Fietsroute langs de planten en dieren op Goeree

  Neem je kijker mee, want op de zandplaten bij de brede Zuid-Hollandse stranden kun je zeehonden zien zonnen. Ook in de Duinen van Goeree is van alles te ontdekken. Je fietst langs de Springertduinen naar de Westhoofdvallei.

  • 36,8 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Duinen van Goeree

  Nieuws

  Direct naar

  Duinen van Goeree

  Wat wij hier doen

  We houden de duinen open

  De gezonde en mooie natuur van de duinen van Goeree is niet vanzelfsprekend. Boswachters, ecologen, terreinmedewerkers, toezichthouders en vrijwilligers maaien en hooien, zorgen voor stiltegebieden en houden de duinvalleien open. Om ervoor te zorgen dat de duingebieden niet snel dichtgroeien, verwijderen we bijvoorbeeld bomen en struiken. Dat helpt bijzondere planten die voor het duin kenmerkend zijn, zoals het duinviooltje of het gele walstro. Help jij ons ook hierbij? Dan kunnen we allemaal blijven genieten van deze prachtige natuur.

  Help mee