Reewild herkennen - leefwijze

Bas Worm is wilddeskundige en vrijwilliger bij Natuurmonumenten. Tijdens wandelingen door het Buurserzand vertelt Bas graag en met passie over uiterlijke kenmerken en gedrag van deze viervoeters. We delen deze informatie in tien onderwerpen online met jullie.

reewild - fotografie bas worm

Solitair

Reeën leven  in het voorjaar en zomer min of meer op zichzelf, solitair. Uitzondering hierop is de geit met haar kalveren. De rest van het jaar leven reeën in groepjes, sprongen. Ze rusten en herkauwen overdag in de dekking. Vooral in de ochtend- en avondscherming zijn ze actief. Je ziet ze dan vaak aan de rand van akkertjes of weilanden staan.

Gewoontedieren

Het zijn echte gewoontedieren. Ze lopen vaak dezelfde routes waardoor zich paadjes vormen van ongeveer 30 cm breed. De wissels. Een ree kan goed zwemmen en hardlopen, dat is handig als er gevaar dreigt. Bij onraad zetten ze de haren van de spiegel op waardoor deze groter lijkt, andere soortgenoten zijn dan ook gewaarschuwd.

Energierijk en licht verteerbaar

Reeën zijn herkauwers en eten kruiden, grassen, bladeren en knoppen van bomen en struiken. Daarnaast staan ook landbouwgewassen, twijgen, eikels, beukennoten en paddenstoelen op het menu. De kleine pens kan maar kleine hoeveelheden verwerken. Licht verteerbaar voedsel is dus een must.

Ontmoeting met Bambi, bastbok of oude bok

Wil je graag mee met een reewildwandeling? Hou de agenda en social media in de gaten.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Infocentrum De Wakel
  • Stendermolenweg 9, 7481 PR Haaksbergen (OV)
  • 053 428 15 27
  • Je neemt vanaf Enschede de Haaksbergerstraat naar Haaksbergen (niet de N18!). Je rijdt door Usselo en ongeveer 3 km na Usselo sla je linksaf naar de Zonnebeekweg. Na 1,4 km gaat u rechtsaf nar de Oude Haaksbergerdijk en volgt u de borden naar parkeerplaats Molenbelt op het Buurserzand

logo