Kanovaren

Kanoroute Giethoorn-Geel in De Wieden

Kanovaren

Kanoroute Giethoorn-Geel in De Wieden

Deze route gaat langs een uniek stukje Wiedennatuur, waar je veel bijzondere vogelsoorten kunt spotten. De trekgaten en legakkers onderweg geven je een kijkje in het turfwinningsverleden van dit veelzijdige gebied.

Stap bij het pittoreske Giethoorn in de kano en peddel over grote meren en door kleurrijke sloten. Het letterlijke hoogtepunt van deze tocht is een bezoek aan de uitkijktoren bij 't Eiland. Dit is een uniek stukje Wiedennatuur, waar je veel bijzondere vogelsoorten kunt spotten. De trekgaten en legakkers onderweg geven je een kijkje in het turfwinningsverleden van dit veelzijdige gebied.

 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

De route

 Startpunt

1Bovenwijde

De namen van de meren en plassen in deze streek eindigen bijna allemaal op -wijde, zoals Beulakerwijde, Schutsloterwijde en Belterwijde. In Overijssel spreek je ‘wijde’ uit als ‘wiede’. Daarom koos Natuurmonumenten in 1959 de naam De Wieden voor dit natuurgebied.

Bovenwijde
Bovenwijde
Bovenwijde
Bovenwijde
Bovenwijde
Bovenwijde

2't Eiland

‘t Eiland is alleen per boot bereikbaar en vormt een uniek stukje Wieden. Door de ontoegankelijkheid, uitgestrektheid en rust vind je hier bijzondere planten en dieren. Je ziet zeldzame moerasvogels zoals de waterral, roerdomp en purperreiger, maar ook de zwarte stern en visarend voelen zich hier thuis.

't Eiland
't Eiland
't Eiland
't Eiland
't Eiland
't Eiland

3Uitkijktoren

Vanaf een hoogte van maar liefst negen meter heb je een prachtig uitzicht op ‘t Eiland. Deze petgaten zijn in 1999 door Natuurmonumenten gegraven en bruisen inmiddels van het leven. Ze groeien langzaam dicht met planten als krabbenscheer, slangenwortel en riet; dit proces heet verlanding. Hopelijk ontstaat hierbij het zeldzame trilveen, ook wel drijvend land genoemd.

Uitkijktoren
Uitkijktoren
Uitkijktoren
Uitkijktoren
Uitkijktoren
Uitkijktoren

4Turfstekers

In de 15de eeuw ontdekte men dat veen, gevormd door de resten van water- en moerasplanten, in gedroogde vorm (turf) een prima brandstof was. Daarom ging men het afgraven; stroken veen werden uitgegraven en uit het water gebaggerd. Hierdoor ontstonden stukken open water: trekgaten. Op de stroken land ertussen legde men het veen te drogen: legakkers. Links en rechts van je kun je dit patroon van trekgaten en legakkers goed zien.

Turfstekers
Turfstekers
Turfstekers
Turfstekers
Turfstekers
Turfstekers

5Hollands Venetië

Giethoorn telt zo’n 2600 inwoners, maar herbergt in de zomer een veelvoud hiervan aan bezoekers. Het dorp staat bekend om zijn bruggetjes, waterwegen en punters en wordt daarom ook wel ‘Hollands Venetië’ genoemd. Veel van de huizen liggen op eilandjes en zijn alleen via bruggetjes te bereiken, waarvan er meer dan 176 zijn in Giethoorn.

Hollands Venetië
Hollands Venetië
De Wieden

Wat wij hier doen

Landschap in stand houden

Samen met vrijwilligers, pachters en loonwerkers houden we de afwisselende landschappen van De Wieden in stand. Doen we niets, dan verandert alles in bos. Daarom maken we regelmatig nieuw open water, zoals vroeger de verveners deden. Hierdoor begint het zogenaamde ‘verlandingsproces’ opnieuw. Soms ontstaat dan het zeldzame trilveen. De Wieden is een van de laatste gebieden in West-Europa waar je dit 'drijvende land' tegenkomt. Het is een bijzonder gevoel als je er overheen loopt; de grond beweegt met je mee. In de wintermaanden zijn de rietsnijders hard aan het werk. Zij snijden riet tussen december en april, dat daarna weer uitgroeit tot wuivende rietvelden. Onze vrijwilligers helpen mee met het onderhoud van routes, paden en cultuurhistorische monumenten zoals eendenkooien en watermolens. Zo houden we De Wieden aantrekkelijk voor planten, dieren én mensen.

Word ook vrijwilligerBekijk onze nieuwe natuurvisie
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.