Word lid
Wandelen

Wandelroute Nationaal Park Schiermonnikoog, duin en strand (Friesland)

Wandelroute Nationaal Park Schiermonnikoog, duin en strand (Friesland)

15.14 km

Waar

Nationaal Park Schiermonnikoog

Wandelen

Wandelroute Nationaal Park Schiermonnikoog, duin en strand (Friesland)

Welk seizoen je ook door het Nationaal Park Schiermonnikoog wandelt, er is altijd wat te beleven. Ontdek in het late voorjaar orchideeën, duik in de zomer in de zee en spot in het najaar en winter veel vogels. En wie weet zie tijdens de wandeling ook nog een zeehond.Schiermonnikoog is één van de weinige gebieden van Nederland waar de natuur grotendeels het landschap vormt. Wind en zee maken de dienst uit. Het proces van stuivend zand en groeiende duinen kun je met eigen ogen aanschouwen.Tijdens het wandelen door het Nationaal Park Schiermonnikoog maak je kennis met deze dynamiek van de natuur en met de talrijke planten en dieren die er leven.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt

Startpunt wandelroute duin en zand: Toon op kaart

Aanrijdroute auto

Lauwersoog-Haven ligt in de kop van Groningen, niet ver van de grens met Friesland, aan de autoweg N361. Rijdt u via Leeuwarden, dan volgt u de route Dokkum-Lauwersoog. Rijdt u via Groningen, dan volgt u de route Winsum-Lauwersoog. U mag uw auto, motor of bromfiets niet meenemen naar Schiermonnikoog. Alleen in bijzondere gevallen kunt u een ontheffing aanvragen bij de gemeente Schiermonnikoog (T 0519-53 50 50). Doe dit ruim van tevoren. Bij de haven zijn twee ruime parkeerterreinen. Reken wat extra tijd voor het parkeren en het kopen van een kaartje.

Aanrijdroute openbaar vervoer

Lauwersoog is prima met het openbaar vervoer te bereiken. Met de trein kunt tot Leeuwarden of Groningen reizen. Vanuit Leeuwarden neemt u lijn 50, vanuit Groningen lijn 163. Beide vertrekken vanaf het busstation en sluiten aan op de vertrektijden van de boot. Bus 163 van en naar Groningen sluit op dit moment helaas niet meer aan op alle boottijden, kijk voor meer informatie op qbuzz.nl

De route

 Startpunt

Nationaal Park Schiermonnikoog Startpunt wandelroute duin en zand

Nationaal Park Schiermonnikoog

Wat wij hier doen

Onderhoud van de duinen

De afgelopen jaren groeien de duinen op Schiermonnikoog steeds verder dicht met verschillende bomen. Daardoor stuiven de duinen steeds minder. Ook de konijnen die veel in de duinen graasden, zijn door ziektes verdwenen. De open duinen en de dieren in deze open duinen verdwijnen. Als Natuurmonumenten zetten wij ons in voor het herstel van de duinen. Met vrijwilligers komen we regelmatig bijeen om de duinen te onderhouden. Help jij ook mee?

Word vrijwilliger
15.14 km

Wandelroute Nationaal Park Schiermonnikoog, duin en strand (Friesland)