Ga direct naar inhoud
Waar kun je zwemmen in de natuur?

Natuurlijk zwemwater

Duik in een koele plas of plons in de zee. Niets is lekkerder dan natuurzwemmen op een warme zomerdag. Bekijk hier waar je kunt zwemmen in natuurlijk zwemwater. De locaties liggen in of bij onze natuurgebieden.

Zwemmen in de Spiegelplas

Zwemmen en pootjebaden in de natuur

Op een warme dag is het heerlijk om verkoeling te zoeken in natuurlijk zwemwater. Houd er wel rekening mee dat zwemmen in natuurgebieden van Natuurmonumenten alleen is toegestaan op officiële zwemlocaties. Je vindt de locaties per provincie hieronder.

Zwemmen op andere plekken in onze natuurgebieden is vanwege natuurbescherming, veiligheid of waterkwaliteit niet toegestaan. Zwemmen bij bruggen, sluizen en in havens is erg gevaarlijk en daarom sowieso verboden. Ga in ieder geval niet zomaar ergens zwemmen, maar vraag bij je gemeente om meer zwemwater als daar behoefte aan is.

Check voor vertrek altijd of het water veilig is om in te zwemmen: www.zwemwater.nl

Groningen

Friesland

 • Schiermonnikoog
  • Op Schiermonnikoog kun je heerlijk zwemmen in de zee aan de noord- en westzijde van het eiland. Bij Paal 7 is een bewaakt strand. Je combineert een duik in het water eenvoudig met deze wandelroute.
  • Zwemmen is ook mogelijk in de Berkenplas. Met deze of deze wandelroute loop je een leuk rondje langs de Berkenplas.

Drenthe

 • Leggerveld. Kom zwemmen in het Blauwe Meer midden in natuurgebied Leggelderveld.

Noord-Holland

 • Spiegelplas. Heerlijk zwemmen in de Spiegelplas bij Nederhorst de Berg. Het strandje aan het Googpad is alleen te voet of met de fiets bereikbaar. De fietsroute 'Rondje Spiegelplas' komt langs het strandje. 
 • Duin en Kruidberg. Fiets of loop door de duinen richting het strand. Vanaf de parkeerplaats van Duin en Kruidberg is het ongeveer 5 kilometer over de Zeeweg. De parkeerplaats ligt bij Duin- en Kruidbergerweg 74, 2071 LE Santpoort-Noord. Let op: het pad naar strandopgang Duin en Kruidberg kan tot in mei onder water staan, de strandopgang is dan niet goed bereikbaar.

Zuid-Holland

Zeeland

 • Oosterschelde, Zuidkust van Schouwen. Op deze plekken kun je een heerlijke duik in zee nemen:
  • Strandje van Borrendamme, 51.656251, 3.884906
  • Dorpsstrand Burghsluis, 51.673609, 3.753725

Limburg

 • Maasvallei. In de Maasvallei zijn verschillende dagstrandjes waar je verkoeling kunt vinden op warme dagen. Ga bijvoorbeeld naar dagstrand de Maasterp bij de Dilkensplas in Ohé en Laak of dagstrand de Grote Hegge in Thorn, grenzend aan natuurgebied Koningssteen. Beide zwemlocaties hebben verschillende voorzieningen. Op de website van VVV Midden-Limburg vind je meer dagstranden in de regio. 

Spelen bij het water

Op zoek naar verkoeling? Dammen bouwen, water pompen, modder glijden. Bij Speelnatuur van OERRR kan je helemaal los gaan met water. Of kom langs bij een bezoekerscentrum. Daar kun je lekker spelen bij de waterpomp, met een schepnetje waterbeestjes zoeken of met de boswachter op watersafari.

Tips voor kinderen

Agenda