Ga direct naar inhoud
Nieuws

Augustus levert op Tiengemeten nog bijzondere vogelwaarnemingen op

31 augustus 2021 | Chantal van Burg

Augustus is ten einde, de maand waarin ook een vogeltelling plaatsvond. Voor de telling niet echt een topmaand, maar meer een tussenmaand waarin het vrij rustig is met vogels, ook op Tiengemeten.

wespendief

Toch trof vogelaar en vrijwilliger Rob Burgmans het tijdens zijn telling. Het was prachtig weer en er was goed zicht. Vragen die bij hem speelden voordat hij aan zijn telling begon waren: zijn de steltlopers al terug, is de trek al op gang gekomen en wat ga ik hier tijdens mijn telling van merken?

Hij viel met zijn neus in de boter! Op 15 meter voor hem werd hij verrast door een wespendief, zwervend op de grond in de Griendweipolder. Dus een mooi moment om stil te staan en te genieten van deze bijzondere roofvogel.

Ook zag Rob al wat steltlopers, een witgatje en bontbekplevier en oeverlopers. Bijna 3000 spreeuwen. Aan zijn lijstje voegde hij ook nog 4 zeearenden toe, alle vier juveniel.

Spannend was een sperwer die een fazantenkuiken had gevangen. Het was ook bijzonder dat hij geen enkele ree heeft gezien. Waarschijnlijk telde Rob nu ook de laatste drie gierzwaluwen. Daarnaast nog 295 oeverzwaluwen.

De vogeltelling van augustus leverde een totaal aantal op van 6.083 vogels verdeeld over 71 soorten.

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven