Nieuws van de boswachter

Vogeltelling op Tiengemeten – november 2020

09 december 2020 | Annette den Dulk

Maandelijks brengt vrijwilliger en vogelexpert Rob Burgmans de vogels in beeld op Tiengemeten. In november leverde deze telling ook weer mooie resultaten op: grote klapper deze keer waren de 9075 wintertalingen en 800 slobeenden. Op het eiland verbleven op de teldag maar liefst 11977 vogels, verdeeld over 59 verschillende soorten.

Slobeend

Een greep uit het verslag van Rob: “Het zijn altijd weer andere belevenissen op het eiland door het weer: veel wind of een scherpe zon die het zicht bemoeilijkt. Maar deze keer was het weer ons goed gezind!”

Oude Polder

De Oude Polder, waar de bloemen ingezaaid zijn, is volgens Rob fantastisch. Heel veel kleine vogeltjes en maar liefst vijftien reeën telde hij! Hij telt toch alleen vogels…?! Oja, en een ijsvogel hoog in een boom. Een leuke waarneming zo hoog in de boom!

Aantal soorten

Het aantal soorten viel deze keer wat tegen, met wat Rob gewend is. Er zaten wel weer vogels tussen waar hij het voor doet! Zeearenden, havikken, bruine en blauwe kiekendief, torenvalk en de sperwer: hij zag ze deze telling allemaal. Opvallend deze keer was dat er meer blauwe reigers waren dan grote zilverreigers. Verder telde hij bergeenden, de cettis zanger en héél veel wintertalingen (9075 stuks) en slobeenden (800 stuks).  

In totaal zijn er 11977 vogels geteld, verdeeld over 59 soorten.

Annette den Dulk
Annette den Dulk
logo