Wandelen

Route Vliedberg op Tiengemeten

 • Rolstoel met begeleider
 • Geschikt voor rolstoel
 • Honden welkom, mits aangelijnd
Wandelen

Route Vliedberg op Tiengemeten

Welkom op Tiengemeten! Tiengemeten ligt middenin de machtige delta van Zuidwest-Nederland, waar Rijn, Maas en Schelde uitmonden in zee. Wandel door dit gebied en ontdek de grote rijkdom aan planten en dieren. In dit moerasachtige land voelt de bever zich als een vis in het water.

Route over verhard pad

De route gaat over verhard pad en is begaanbaar voor mensen in een rolstoel of scootmobiel of voor gezinnen die met een kinderwagen of buggy op pad gaan. In verband met de helling van de Vliedberg (4%) adviseren de boswachters aan rolstoelgebruikers om een begeleider mee te nemen. Samen kun je genieten van toegankelijke natuur. Kijk voor meer informatie over toegankelijke natuur op de tippagina

Praktisch

 • Honden mogen mee, mits aangelijnd.
 • Houd in de periode juni – september rekening met muggen en dazen. In het Bezoekerscentrum is DEET te verkrijgen.
 • Bij deze route heb je tijdens de zomermaanden weinig schaduw. Houd hier rekening mee met je kleding en smeer je in met zonnebrand.
 • De route is met blauwe pijltjes gemarkeerd.
 • Het pad is deels onverhard en deels half-verhard.
 • Check jezelf na afloop altijd op teken.

Wil je na deze korte route (2x 0,6 km) ook de oostkant van het eiland ontdekken? Hier loopt ook een verharde route naar toe (2x 3,5 km) en kun je combineren met een bezoekje aan Herberg Tiengemeten. Maar het eiland biedt veel meer wandelmogelijkheden.

 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

  Bezoekerscentrum Tiengemeten
 • Tiengemeten 14A, 3284 BE Zuid-Beijerland (ZH)
 • 0186 - 66 02 14
 • [email protected]
 • Parkeerplaats veerdienst TiengemetenNieuwendijk 1, 3284 BE Zuid-Beijerland (ZH)Routebeschrijving

  Vanaf hier naar Bezoekerscentrum Tiengemeten: Volg vanaf de parkeerplaats de weg naar de andere kant van de haven. Hier vertrekt de veerdienst dagelijks tussen 10.00 en 17.00 uur op het hele uur. Bekijk alle informatie over tickets en tijden. Bij aankomst op Tiengemeten is het nog 100 meter tot het bezoekerscentrum. Gezien vanaf de Groote Haven bevindt de ingang zich aan de linkerzijde van de Margueritahoeve.

Toegankelijkheid

Huisregels

Praktisch

De route

 Startpunt

1Bezoekerscentrum

Eenmaal voet aan wal gezet op Tiengemeten? Loop dan eerst naar het Bezoekerscentrum. Hier kun je terecht voor informatie over het eiland Tiengemeten, een kop koffie of thee met een beverkoek en leuke presentjes in de winkel. Vanaf het bezoekerscentrum start je je wandeling.

Pont Tiengemeten weer in vaart
Bezoekerscentrum
Uitzicht Tiengemeten
Bezoekerscentrum

2Markante boerderijen

In de middenkern op Tiengemeten vind je nog een knipoog naar het vroegere verleden van het eiland. De oude boerderijen en schuren die vroeger dienst deden voor de boeren op het eiland, kregen bij de herinrichting een nieuwe bestemming. Zo is het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten gevestigd in de voormalige grote boerenschuur van de Margueritahoeve. In de hoeve zelf zit nu het Rien Poortvlietmuseum. Iets verderop vindt je de Hélènehoeve. De landbouwschuur huisvest nu het Landbouwmuseum en in het voormalig woonhuis zit Gasterij de Gezusters. De wagenloods is op de zelfde plaats teruggebouwd en is nu de ingang voor Speelnatuur van OERRR. Hier kunnen kinderen hun gang gaan in ruim 4,5 hectare vol blubber, beekjes, bomen, bloemen en beesten. Ook kinderen met een beperking kunnen hier terecht.

 

 

Helenehoeve
Markante boerderijen
Speelnatuur OERRR
Markante boerderijen

3De Dwarsdijk

Hier sta je aan het begin van de Dwarsdijk. De eerste woning aan je rechterkant was vroeger de oude smederij van Tiengemeten. Verderop aan de Dwarsdijk staan acht arbeiderswoningen. Ze vervingen de houten arbeiderswoningen die hier bij de Watersnoodramp van 1953 waren weggespoeld. De moderne stenen arbeidershuizen moesten het wonen op Tiengemeten aantrekkelijker maken voor de vele landarbeiders die de akkerbouw van Tiengemeten nodig had. Elke boer kreeg twee van deze woningen toegewezen om zijn vaste knechten en hun gezinnen te huisvesten. De vier twee-onder-één-kappers zijn nu grotendeels in gebruik als vakantiewoningen.

Arbeiderswoningen aan de Dwarsdijk
De Dwarsdijk

4Schotse hooglanders

In het gebied kun je Schotse hooglanders zien lopen. Deze indrukwekkende dieren lopen het hele jaar door buiten en trekken in groepjes rond over het eiland. Met hun gegraas zorgen ze voor variatie en openheid van het landschap. En dat is precies waarom ze hier lopen. De kudde op Tiengemeten bestaat enkel uit koeien. Kalfjes en stieren lopen er niet tussen. Het zijn vriendelijke dieren, maar laat ze altijd met rust en houd afstand.

Schotse hooglanders op eiland Tiengemeten
Schotse hooglanders

5De Vliedberg

Het uitzicht hier op de Vliedberg laat zien wat de natuur op Tiengemeten is: natte natuur die wordt gevormd door getijden, hoog- en laagwaters en uitgestrekte waterpartijen. In 2005-2007 is Tiengemeten omgevormd van landbouw naar natuur. De natuur is nog jong, maar valt al helemaal in de smaak bij veel dieren en planten.

De Vliedberg is gemaakt vóór 1804. Vorige eeuw is de vliedberg verdwenen, maar bij de natuurinrichting  in volle glorie hersteld. Rond 1800 was Tiengemeten een stuk kleiner en bestond het deel ten zuiden van de vliedberg uit buitendijkse gorzen. Hier werd door de boeren vee gehouden. Om het vee een vluchtplaats te geven voor hoogwaters werd de Vliedberg opgeworpen.

Wandel vanaf de Vliedberg weer terug over het verharde pad richting de middenkern of ga verder over de onverharde paden richting het westen (beverroute) of het oosten (wintertalingroute).

Uitzicht Vliedberg
De Vliedberg

6Vogels, vogels en nog eens vogels

Vanaf dit punt heb je zicht op het kommoeras. Deze waterpartij heeft in de wintermaanden een enorme aantrekkingskracht op allerlei soorten watervogels, zoals bergeenden, slobeenden, wintertalingen en vele ganzen. In voor- en najaar vallen sommige stukken droog en komen kluten, wulpen, scholeksters en allerlei andere 'vogels op hoge poten' eten op hun tocht van noord naar zuid en terug.

wintertaling
Vogels, vogels en nog eens vogels

7Eindpunt

Dit is het eindpunt van deze wandelroute. Wil je nog meer van Tiengemeten ontdekken? Breng eens een bezoekje aan het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, het Landbouwmuseum Tiengemeten, Rien Poortvliet Museum of Speelnatuur van OERRR. Of strijk neer op het terras van Gasterij de Gezusters. Tijd over om nog naar het oudste deel van Tiengemeten te wandelen? Volg dan de verharde route naar de Oude Polder.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.