Wandelen

Wandelroute over eiland Tiengemeten

  • Geschikt voor rolstoel
Wandelen

Wandelroute over eiland Tiengemeten

Eerst met de pont over het Haringvliet, dat is al een beleving op zich! Eenmaal aangekomen op natuureiland Tiengemeten ontdek je een oase aan leven. Schotse hooglanders, bevers, duizenden vogels en de koning der roofvogels, de zeearend, leven hier.

De vliegende deur, ofwel zeearend, cirkelt hoog in de lucht. De bever, het grootste knaagdier van Europa, glijdt geruisloos door het water. Reeën springen door de bloemrijke akkers van de Oude Polder. Hoe de reeën hier zijn gekomen? Gewoon, zwemmend!

De route gaat over verhard pad en is begaanbaar voor mensen in een rolstoel of scootmobiel. In verband met de lengte van de route (8,2 km) en de helling van de Vliedberg (4%) adviseren de boswachters aan rolstoelgebruikers om een begeleider mee te nemen. Omdat de route uit twee delen bestaat, kun je een kortere variant kiezen door alleen naar de Vliedberg (2x 0,6 km) of Herberg (2x 3,5 km)te gaan. De pont is rolstoeltoegankelijk, net als het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, de twee musea en Herberg Tiengemeten. Tijdens deze route geniet je samen van toegankelijke natuur!

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Toegankelijkheid

De route

 Startpunt

1Tiengemeten

Welkom op Tiengemeten! Tiengemeten ligt middenin de machtige delta van Zuidwest-Nederland, waar Rijn, Maas en Schelde uitmonden in zee. Ontdek dit bijzondere gebied, voel de kracht van de wind en zie een grote rijkdom aan planten en dieren. Vanaf 2005 tot 2007 is Tiengemeten omgevormd van landbouwgrond naar natuur en de natuur ontwikkelt zich prachtig.

Pont Tiengemeten weer in vaart
Tiengemeten
Uitzicht Tiengemeten
Tiengemeten
Schotse hooglanders in water op Tiengemeten
Tiengemeten

2Bever

Zie of hoor je iets in het water bewegen? De bever is écht gemaakt en gebouwd om te zwemmen en daardoor optimaal aangepast aan het leven in het water. In dit moerasachtige land voelt de bever zich dus als een vis in het water!

Bevers zijn zeldzaam en waren zelfs lange tijd uitgestorven in Nederland. In 1988 is het dier uitgezet en nu breidt hij zich in Zuid-Holland vanuit de Biesbosch steeds verder uit. In gebieden grenzend aan het Haringvliet, het Hollands Diep en de Oude Maas, wordt de bever meer en meer gezien. In 2013 vestigde hij zich definitief op Tiengemeten.

De bever bouwde zijn indrukwekkende burcht aan de zuidkant van het eiland dat ‘Wildernis’ heet. Dit gebied staat onder invloed van de natuurlijke getijden. De bever is een bijzondere diersoort: hij is het grootste knaagdier van Nederland en Europa, en karakteristiek voor moerassen en rivieren. De bever heeft het zo naar zijn zin op Tiengemeten dat hier verschillende beverfamilies grootgebracht zijn.

Je bent net voorbij Speelnatuur van OERRR. Hier spelen kinderen met en zonder beperking samen. Bouw hutten, speel in de modder en verwonder je over kleine kriebelbeestjes!

Hoe kun je een bever herkennen?
Bever
Hoe kun je een bever herkennen?
Bever

3Zeearend

Op Tiengemeten vliegen veel soorten roofvogels rond: buizerds miauwen in de lucht, de bruine kiekendief jaagt op kuikens en de slechtvalk loert op smienten. Je hebt zelfs de kans om een te spotten! Een zeearend heeft een vleugelspanwijdte van 200 tot 250 cm. Niet zo gek dat deze vogel ook wel ‘vliegende deur’ wordt genoemd.

Deze top-predator heeft een gigantische oppervlakte leefgebied nodig. Op Tiengemeten vinden deze machtige vogels genoeg voedsel. Zeearenden eten voornamelijk meerkoeten, eenden, vis, aas en voedsel dat ze roven van andere roofvogels.

Zeearenden op Tiengemeten voor het eerst aan het nestelen!
Zeearend
Zeearend duikt op in het Naardermeer
Zeearend

4Uitzicht vanaf de Vliedberg

De Vliedberg herken je al van ver. Het is de enige heuvel in een verder vlak landschap. Hier heb je een spectaculair uitzicht over het hele eiland. In vervlogen tijden was het een hoogwater-vluchtplaats voor het vee.

Wellicht zie jij vanaf dit uitzichtpunt waar de grote grazers van het eiland, de Schotse hooglanders, zich bevinden? Deze indrukwekkende dieren lopen het hele jaar door buiten en trekken in groepen rond over het eiland.

Sluit een moment de ogen en hoor de geluiden van het eiland. De wind heeft vrij spel. Een groep gakkende ganzen schoolt samen in de verte. Hoor je in de lucht een buizerd miauwen?

Loop nu dezelfde weg terug naar het bezoekerscentrum. Voor de lange route volg je vanaf daar  de route naar de Herberg Tiengemeten. 

Schotse hooglanders op eiland Tiengemeten
Uitzicht vanaf de Vliedberg

5Vogels, vogels, vogels

De waterplas rechts van je heeft in de wintermaanden een enorme aantrekkingskracht op allerlei soorten watervogels, zoals bergeenden, slobeenden, wintertalingen en vele ganzen. In voor- en najaar vallen sommige stukken droog en komen kluten, wulpen, scholeksters en allerlei andere 'vogels op hoge poten' eten op hun tocht van noord naar zuid en terug.

Kluut in het ochtendlicht
Vogels, vogels, vogels
Scholeksters en wulpen op de Roggenplaat
Vogels, vogels, vogels
Lepelaar
Vogels, vogels, vogels

6Bloemrijke akkers

Akkerland vol met klaproos, korenbloem en gele ganzenbloem zie je niet veel meer in Nederland. Hoe dit komt? Vroeger oogstte de boer granen, inclusief alle akker(on)kruiden. Een deel van de oogst bewaarde hij om het jaar erna weer in te zaaien. Zo kwamen naast graan, ook de wilde akkerbloemen weer op. Om meer te kunnen produceren, ging de boer het zaad ‘schonen’; door enkel het tarwezaad in te zaaien werd de productie hoger. Tegelijkertijd werd het gebruik van gifstoffen gemeengoed, waardoor de kruiden verdwenen op de akkers.

In de Hoeksche Waard zetten agrariërs zich in om bloemrijke akkerranden terug te krijgen in het landschap. Niet alleen voor het kleurrijke beeld in de polders, maar ook als biologische gewasbescherming; de insecten treden op als natuurlijke vijand tegen schadelijke organismen.

Op natuureiland Tiengemeten werken de boswachters ook aan de terugkeer van akkerbloemen. Samen met boer Piet zijn oude gewassen zoals vlas en boekweit ingezaaid in de Oude Polder om het agrarische beeld van vroeger terug te krijgen. De bloeiende planten zijn goed voor vele hommel- en bijensoorten en de zaden vormen voedsel voor akkervogels zoals de veldleeuwerik.

Wilde bloemen op de akker
Bloemrijke akkers
Veldleeuwerik
Bloemrijke akkers
Klaproos in de berm
Bloemrijke akkers

7Goede zwemmers

Kijk niet raar op als je een ree op de akkervelden ziet. Ook deze grote zoogdieren vinden het heerlijk toeven op Tiengemeten! Hoe ze hier zijn gekomen? Niet met de pont in ieder geval. Reeën kunnen uitstekend zwemmen en het Haringvliet oversteken lukt prima. De schipper van de pont heeft wel eens een ree door het water zien trappelen, zo naar het eiland toe!

ree in graanakker
Goede zwemmers

8Herberg Tiengemeten

Op de oostpunt van Tiengemeten ligt Herberg Tiengemeten. Hier kun je heerlijk nagenieten en bijkomen van de route over het natuureiland. In het eetcafé en op het terras kun je terecht voor koffie en thee met gebak, een lekkere lunch of een goed glas wijn.

De herberg is toegankelijk voor mensen in een rolstoel of scootmobiel. Er is geen rolstoeltoegankelijk toilet aanwezig.

Loop nu dezelfde weg terug naar het bezoekerscentrum. 

Koffie met gebak bij Hotel Saaze
Herberg Tiengemeten
Herberg Tiengemeten
Herberg Tiengemeten

9Eindpunt

Dit is het eindpunt van de route. De boswachters hopen dat je genoten hebt! Wil je nog meer van Tiengemeten ontdekken? Breng eens een bezoekje aan het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, het Landbouwmuseum Tiengemeten, Rien Poortvliet Museum of Speelnatuur van OERRR.

Bezoekerscentrum Tiengemeten
Eindpunt
Water, modder en veiligheid in Speelnatuur op Tiengemeten
Eindpunt
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.