Ga direct naar inhoud
Nieuws

Cursus Natuurbeheer & Ondernemerschap op locatie

18 april 2017 | Marie-Thérèse te Bulte

Waarom kies je als boer voor de cursus Natuurbeheer & Ondernemerschap op locatie? Tien pachters uit de IJsselvallei zijn enthousiast om de achtdaagse cursus Natuurbeheer & Ondernemerschap (niveau 1) te volgen op locatie De Groot Modderkolk in Loenen.

De Groote Modderkolk

Waarom kies je als boer voor de cursus Natuurbeheer & Ondernemerschap op locatie? Tien pachters uit de IJsselvallei zijn enthousiast om de achtdaagse cursus Natuurbeheer & Ondernemerschap (niveau 1) te volgen op locatie De Groot Modderkolk in Loenen.

Op uitnodiging van boswachter Esther Rust, die haar pachters had uitgenodigd, waren ze naar Loenen gekomen om zich te informeren over de cursus die is ontwikkeld door stichting Van Groenen Waarde samen met Aeres Hogeschool Dronten, HAS Den Bosch, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Ook belangstelling voor verdieping in natuurbeheer? Lees hieronder meer over de cursus Natuurbeheer & Ondernemerschap en locatie Loenen.

Informatiebijeenkomst natuurbeheer

Docent Eelco Petstra vertelde over de inhoud van de cursus Natuurbeheer en Ondernemerschap en boswachter Esther Rust lichtte in de informatiemiddag het belang van wederzijds begrip en optimale samenwerking toe, waarin agrarische ondernemers en terreinbeheerders samen optrekken om hun kennis en vaardigheden te vergroten.

Tijdens het middagprogramma konden de belangstellenden al even proeven aan de praktijk: landschap lezen, gewassen bekijken en met de grondboor de bodemsamenstelling bekijken. “Wat er dan ontstaat, maakt me blij”, zegt Esther. “In het veld omgeven door onze brandrode runderen, daar komen de gesprekken pas écht los.”

Nauwer samenwerken

“Ik verheug me erop om samen met de pachters deze opleiding aan te gaan. De cursus is interessant voor agrarische ondernemers in omgeving IJsselvallei”, vertelt Esther. “Samen op weg, waarin boeren en boswachters dezelfde taal leren verstaan en gezamenlijk werken aan de natuurdoelen. De cursus is gericht op het delen van kennis op het snijvlak van landbouw en natuur en is bedoeld voor ondernemers die in de toekomst natuurgronden willen blijven betrekken in hun bedrijfsvoering, en dus grond willen blijven pachten van Natuurmonumenten.”

Iedere pachter vakbekwaam

Om gestelde natuurdoelen te behalen en natuurbeheer door boeren succes te maken, willen Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer dat bij alle pachtcontracten in ieder geval sprake is van voldoende vakbekwaamheid. Vanaf 2021 stellen zij beide aantoonbare kennis en vaardigheden voor hun pachters verplicht. In deze opleiding leer je hoe je gericht kunt sturen op kwaliteit van natuur en de gestelde natuurdoelen te behalen.

Voordelen cursus locatie Loenen?

Wil jij op je bedrijf natuur en landbouw met elkaar verbinden? Of werk je al op natuurgronden en wil je jezelf en je bedrijf verder ontwikkelen? Heb je belangstelling naar de praktijkgerichte achtdaagse cursus Natuurbeheer en Ondernemerschap in de IJsselvallei?

De voordelen voor locatie Loenen, biologische boerderij De Groote Modderkolk:

  • Gunstige reistijd en reiskosten voor agrarische ondernemers in omgeving IJsselvallei (huidige cursisten reizen naar Dronten of Den Bosch)
  • Vroegboekkorting van ruim 10 % geldig (kijk hier ook voor beschrijving cursus)
  • Eerste cursusdag in juli
  • Uitwisseling en contact met mede-agrariërs en boswachters in je eigen herkenbare landschap

Wil je meer inhoudelijke informatie over locatie Loenen? Stuur je email met inhoudelijke vragen naar Eelco Petstra, docent Aeres Hoge school Dronten: [email protected]

Opgeven voor de cursus op locatie?

Ben je enthousiast en heb je belangstelling om deel te nemen aan de cursus op locatie De Groote Modderkolk in Loenen?

Meld je vrijblijvend aan onder vermelding ‘Starten op locatie Loenen’ >

Boswachter Marie-Thérèse te Bulte
Marie-Thérèse te Bulte