Nieuws van de boswachter

Herenboeren Groote Modderkolk in coronatijd

18 mei 2020 | Marie-Thérèse te Bulte

Ben je geïnteresseerd in gezonde voeding van dichtbij? Wil je meer weten over het Herenboerenconcept of overweeg je lid te worden? Loop dan coronaproof mee in de virtuele rondleiding over de Groote Modderkolk in Loenen – waar de Herenboeren boeren – en neem deel aan de webinar op 27 mei.

Herenboeren Groote Modderkolk varken neemt modderbad

De Herenboerderij ligt er prachtig bij en is klaar voor de groei en bloei van de eerste geplante groenten. De eerste bloesem in de onlangs geplante boomgaard ziet er veelbelovend uit. Ook de  koeien uit de potstal zijn weer de wei in. Boerin Marleen gaat iedere dag fluitend naar haar werk en veel leden ondersteunen haar tijdens de voorjaarsactiviteiten met bijvoorbeeld het poten of inzaaien van groenten.

Herenboeren op Open Erf De Groote Modderkolk

Boerin Marleen van Herenboeren Groote Modderkolk © d-eYe photography

Herenboeren in coronatijd

De coronamaatregelen vragen wat meer creativiteit, maar gelukkig kunnen de activiteiten gewoon doorgaan. De natuur staat immers ook niet stil. Veel leden zijn nu thuis en hebben meer tijd voor helpen en klussen. Op de plantmachine zit je met zijn tweeën dicht naast elkaar. Daarom wordt deze activiteit alleen gedaan door leden uit hetzelfde gezin. Bij het klussen op de boerderij werken we in kleine groepjes en houden 1,50 meter afstand. Voor het ophalen van de groenten en eieren is een eenrichting ‘coronaparcourtje’ georganiseerd en een verdeling van de ophaaltijd.

Commissies en bestuur overleggen met apps, zoom en telefoon en dat gaat goed. De maandelijkse rondleidingen op de boerderij voor nieuwe leden, kunnen helaas niet doorgaan. Daarom organiseren we nu online rondleidingen in de vorm van een webinar. De eerste online informatiebijeenkomsten waren een succes en wordt vanaf nu iedere twee weken herhaald.

Neem deel aan webinar/ informatiesessie Herenboeren

In deze bijzondere periode worden we ons extra bewust van de kwetsbaarheid van onze gezondheid en de kwaliteit van onze leefomgeving. Ben je geïnteresseerd in gezonde voeding van dichtbij? Neem deel aan de webinar/ informatiesessie op woensdag 27 mei om 20.00 uur.

Wat is Herenboerderij Groote Modderkolk?

De herenboerderij Groote Modderkolk is een uniek samenwerkingsproject. Een coöperatie van maximaal 200 gezinnen die met elkaar duurzame, biologische voeding produceert.
Circulaire, biologische landbouw die past bij deze tijd en een bewustere en verantwoorde manier van leven.

Natuurinclusief boeren

Sinds 2019 delen Herenboeren Groote Modderkolk en Natuurmonumenten het terrein van Open Erf De Groote Modderkolk in Loenen. Beide partijen maken zich sterk voor het behoud van de Nederlandse natuur en zorgen ervoor dat boerin Marleen op basis van natuurinclusief boeren puur en eerlijk voedsel kan produceren: groenten, aardappelen, fruit, eieren, rund-, varkens- en kippenvlees. Alles van een hoge kwaliteit en voor een goede vaste prijs. Natuurinclusief boeren betekent dat je de natuur niet alleen optimaal gebruikt, maar ook spaart en verzorgt. De bodemkwaliteit gaat erop vooruit, de natuur kan zich ontwikkelen en het landschap herstelt zich. Zo is Open Erf De Groote Modderkolk niet alleen voor mensen, maar ook voor planten, insecten, vogels en zoogdieren een fijne plek om te zijn.

Boswachter Marie-Thérèse te Bulte
Marie-Thérèse te Bulte
logo