Ga direct naar inhoud
Nieuws

Stier Brandrode rund naar KI-station

28 april 2017 | Marie-Thérèse te Bulte

De stier Velners Berend van boerderij de Groote Modderkolk bij Loenen is vertrokken naar K.I. SAMEN in Grashoek voor spermawinning. De stier is hiervoor door de Vereniging het Brandrode rund geselecteerd tijdens de jaarlijkse stamboekkeuring.

Brandrode stier

“Ik ben er best trots op dat een stier uit onze kudde wordt opgenomen in de genenpool van dit zeldzame huisdierras.”, vertelt boer Anton Klomp. “Er vindt een zeer strenge selectie plaats voordat een stier hiervoor in aanmerking komt. De stier wordt uitgezocht op de kenmerken voor brandrode runderen en zo min mogelijk genetische verwantschap.” 

Spermawinning

Voordat het sperma van Velners Berend wordt gewonnen, gaat de stier eerst vier weken in quarantaine. Vervolgens wordt het sperma gewonnen: voor de genenbank collecties landbouwhuisdieren CGN in Wageningen en voor boeren om te gebruiken voor nakomelingen. In totaal verblijft de stier zes weken bij K.I. SAMEN.

Herkomst stier Velners Berend

Stier Velners Berend is niet op boerderij de Groote Modderkolk geboren. Anton ontdekte de stier in 2014 als stierkalfje op de boerderij Velners in Raalte, waarnaar de stier (geboren in 2013) ook is vernoemd. Als liefhebberij ging Anton na een oproep in een advertentie ‘Stierkalfjes te koop’ hier op bezoek. Anton twijfelde geen moment: “Deze wil ik wel en die tweede neem ik er wel bij!” Een vooruitziende blik, zo blijkt.

En kennelijk heeft Anton er oog voor, er is inmiddels een tweede stier. Als stierkalf door Anton gekocht en tijdens de stamboekkeuring afgelopen maart genomineerd voor spermawinning door Vereniging het Brandrode rund.

Brandrode stier Groote Modderkolk

Kom wandelen!

Wil je de prachtige brandrode runderen komen bekijken? Zomers grazen ze op de weilanden rond de potstal op het erf. In de 3,9 km lange wandelroute  over de Loenense Enk kom je ze zeker tegen.

Boswachter Marie-Thérèse te Bulte
Marie-Thérèse te Bulte