Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wintercursus heggenvlechten van Heg en Haag Werkgroep Brummen

06 september 2021 | Ramona Fredriks

De Heg- en Haag Werkgroep Brummen e.o. organiseert deze winter de meerdaagse cursus heggenvlechten. De cursus vindt verspreid over meerdere zaterdagen plaats op verschillende locaties in de buitenlucht.

Cursus heggenvlechten Werkgroep Heg en Haag Brummen

Heggen zijn enorm waardevol en beeldbepalend voor een mooi landschap. Ze bieden een leef-, voedsel- en schuilplek voor insecten, kleine vogels en dieren. Robuuste ondoordringbare heggen zijn er bijna niet meer.

Vroeger was het ambacht heggenvlechten wijd verspreid in Europa en in Nederland. Bij het heggenvlechten worden de haagstammen met bijlen en kapmessen aan één zijde ingehakt. Daarna buig je ze naar de grond en vlecht je de takken van de struiken in elkaar. Er ontstaat vervolgens een ondoordringbaar vlechtwerk dat het volgende voorjaar weer prachtig uitloopt en nog meer in elkaar groeit.

Heg- en Haag Werkgroep Brummen e.o.

Heg en Haag Werkgroep Brummen e.o. bestaat uit een kleine groep vrijwilligers  die een bijdrage wil leveren aan het onderhoud van natuur en landschap. Dat doen zij door heggen te vlechten. Cursusleider René Rijks: “Iedereen is welkom: met of zonder twee linkerhanden. Tijdens de cursus zorgen wij voor scherp gereedschap, persoonlijke beschermingsmiddelen, kundige begeleiding en een goede sfeer. Je bent onder gelijkgestemden. Met het heggenvlechten loop je weinig kans op besmetting door het coronavirus. Je werkt buiten op ruime afstand van elkaar. We volgen de richtlijnen van RIVM en GGD op. Na de cursus zijn we blij als je deelneemt aan de activiteiten van de werkgroep, maar het is niet verplicht. Het gaat bij de werkgroep vooral om gezellig met een groep gelijkgestemden fysiek in de buitenlucht actief zijn.”

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de webpagina van de Heg- en Haag Werkgroep Brummen e.o. of op de Facebookpagina. Ook kun je voor meer informatie contact opnemen via
e-mailadres: [email protected]

Ramona Fredriks
Ramona Fredriks