Fietsen

Pittige fietstocht rondom Loenen

Fietsen

Pittige fietstocht rondom Loenen

Fraaie fietstocht vol afwisseling, met onderweg de hoogste waterval van Nederland, wildrijke bossen op de Veluwe, heidevelden met Schotse hooglanders en de landgoederen Leusveld en Voorstonden. De route volgt grotendeels de bekende fietsknooppunten die onderweg staan aangegeven.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Herberg De Woeste Hoeve
  • Neem op de A50 tussen Arnhem en Apeldoorn afrit 22, Hoenderloo en rijdt daarna in zuidelijke richting op de Oude Arnhemseweg. Voorbij restaurant Woeste Hoeve in een scherpe bocht vind je de parkeerplaats aan de rechterkant van de weg.

Verkennen

De route

 Startpunt

1Startpunt: Open Erf Grote Modderkolk

Open Erf de Groote Modderkolk in Loenen is een biologische zorgboerderij en de thuisbasis van een kudde brandrode runderen, een zeldzaam streekras. ’s Zomers begrazen de robuuste runderen bloemrijke weides, ’s winters verblijven ze in de potstal. Naast het Erf ligt een parkeerplaats waar de route start.

Routebeschrijving
Fiets in zuidoostelijke richting naar de Hoofdweg, steek die over en sla links af. Fiets langs de Hoofdweg en blijf die volgen tot het kanaal. Sla daar linksaf (Kanaal Zuid). Sla vervolgens het eerste fietspad linksaf in, naar fietsknooppunt 51. Ga daar rechtdoor richting knooppunt 28.

startpunt
Startpunt: Open Erf Grote Modderkolk
rund
Startpunt: Open Erf Grote Modderkolk

2Grote Waterval

Hier zie je de grootste waterval van ons land. Het kletterende water maakt deel uit van een spreng (gegraven beek) die in 1869 werd aangelegd om het Apeldoorns Kanaal van voldoende water te voorzien. Onderweg werden stuwtjes en watervallen aangelegd om erosie te voorkomen.

Routebeschrijving
Fiets door richting knooppunt 28.

waterval
Grote Waterval

3Kleine Waterval

De Kleine Waterval ligt iets hoger op de Veluwe op een idyllische plek, midden in het bos. Hier stort het water slechts 6 meter naar beneden, maar hij klettert harder dan de Grote Waterval omdat hij smaller is. Een mooi plekje om even te pauzeren.

Routebeschrijving
Fiets door richting knooppunt 28, daarna naar 85 en 86.

kleine waterval
Kleine Waterval

4Deelerwoud

Het Deelerwoud is een wildrijk bosgebied met een rijke ondergroei van bosbes. Je kan hier vaak sporen van zwijnen zien. Ze wroeten graag in de grond en schuren hun huid langs boomstammen of takken. In de jaren zestig bedreigden bouwactiviteiten en versnippering hier de natuur. Dankzij de actie ‘Behoud het Deelerwoud’ werd het natuurgebied gered.

Routebeschrijving
Fiets door richting knooppunt 86, daarna 82. Volg Groenendaal en houd bij de splitsing links aan, de halfverharde weg op.

deelerwoud
Deelerwoud

5Ramenberg

Stap even door het klaphek aan de linkerkant en ontdek het nieuwe, soortenrijke loofbos dat dankzij de boomplantdagen van 2013 t/m 2016 ontstond. Met dank aan al die mensen die bij Natuurmonumenten een boom kochten en vaak zelf kwamen planten.

Routebeschrijving
Rijd de halfverharde weg weer terug, houd links aan richting knooppunt 32, daarna 68. 

NB: het pad tussen de knooppunten 32 en 68 kan zandig of modderig zijn. Loop sommige stukjes of rijd om via de knooppunten  87, 96, 16 en 95.

ramenberg
Ramenberg

6Schots heitje

Op dit heideveld startte in 1982 de eerste begrazingsproef met 10 Schotse hooglanders. Doel was behoud van de heide en het openhouden van stukken natuur. De proef verliep succesvol en het begrazingsgebied werd uitgebreid. Inmiddels is begrazing met runderen in de natuur gemeengoed geworden.

Routebeschrijving
Fiets door richting knooppunt 68, sla daar linksaf tot het gehucht Imbosch. Sla daar rechtsaf en fiets omhoog tot de driesprong.

hooglander
Schots heitje

7Elsberg

Even afstappen om wild te spotten? Dit pad leidt naar observatiehut De Elsberg, circa 750 meter verderop, met weids uitzicht over gras- en heidevlaktes waar vaak Schotse hooglanders, edelherten, zwijnen en reeën lopen.

NB: Ivm coronamaatregelen is De Elsberg tijdelijk gesloten.

Routebeschrijving
Wandel desgewenst heen en weer naar de observatiehut en vervolg je weg over de Schaapsallee naar beneden, richting knooppunt 95. Volg daarna de knooppunten 41, 21, 94 en 34.

elsberg
Elsberg

8Soerense Broek

Vanaf de Broekdijk heb je mooi zicht op Soerense Broek, met bloemrijke natte natuur dankzij het schone kwelwater dat hier aan de oppervlakte komt.  Aan de noordzijde kronkelt de Soerense Beek door het gebied.

Routebeschrijving
Fiets na knooppunt 34 verder over de Broekdijk. Die gaat verderop over in de Evickhorstweg. Na de haakse bocht naar links gaat deze weg over in de Spankerenseweg. Fiets die uit tot een vrijliggend fietspad aan je linkerhand net voor de bocht, sla daar in.

Dit fietspad gaat verderop over in de Hammelerweg. Die eindigt op de Eerbeekseweg. Steek die over naar de L.R. Beijnenlaan en neem het eerste fietspad links: Hallsepad. Vervolg het fietspad links langs de Knoevensoordstraat, richting knooppunt 40. Vervolg het Hallsepad bij knooppunt 40 richting knooppunt 48.

soerense broek
Soerense Broek
soerense broek
Soerense Broek
soerense broek
Soerense Broek

9Leusveld

Wie de fietsbenen even rust wilt gunnen, kan een wandeling maken door landgoed Leusveld, met fraaie eikenlanden, rododendrons en het monumentale jachthuis uit 1911. De kleinschaligheid en diversiteit op het landgoed zorgen ervoor dat veel dieren zich hier thuis voelen, zoals das, ree, kamsalamander en vijf soorten spechten.

Routebeschrijving
Sla het fietspad in bij het infopaneel over Leusveld, richting knooppunt 48. Ga bij 48 linksaf en kort daarna rechtsaf het fietspad op. Aan het einde daarvan rechtsaf (Kikvorsenstraat) en weer rechtsaf (Vossstraat). Fiets die uit en ga linksaf (Voorsterweg). Fiets tot de kruising. Je bent nu bij landgoed Voorstonden. Rechtdoor wandel je naar de vijver, rechtsaf kom je iets verderop bij de parkeerplaats met infopaneel en startpunt van wandelroutes.

leusveld
Leusveld
leusveld
Leusveld
leusveld
Leusveld

10Voorstonden

Van oorsprong 16e-eeuws landgoed met parkbos dat we in oude glorie hebben hersteld. De vijver wordt weer gevoed door helder kwelwater. Met een beetje geluk zie je hier de ijsvogel over het water scheren. Onder de bomen bloeien in het vroege voorjaar onder meer de slanke sleutelbloem en bosanemoon. In de zomer zetten rododendrons het landgoed in kleur.

Routebeschrijving
Vervolg je weg over de Voorstondensestraart naar knooppunt 56, volgt daarna 57, 58 en 59.

 

voorstonden
Voorstonden
voorstonden
Voorstonden
voorstonden
Voorstonden

11Stoomtrein

Hier passeer je de spoorlijn waar de stoomtreinen van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij tussen Dieren en Apendoorn overheen rijden. Nog even en dan ben je terug bij het startpunt.

Routebeschrijving
Fiets naar knooppunt 59. Sla daar rechtsaf (Eerbeeksedijk), dan linksaf (Molenallee) en rechtsaf (blijft Molenallee). Steek aan het einde daarvan het bruggetje over naar de Hoofdweg. Fiets even naar links om die over te steken naar de Vrijenbergweg. Iets verderop ben je terug bij het startpunt.

stoomtrein
Stoomtrein
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.