Ga direct naar inhoud
Nieuws

Herenboeren op het open Erf de Groote Modderkolk

19 februari 2019 | Marie-Thérèse te Bulte

Op het open Erf Groote Modderkolk hebben we een nieuwe partner gevonden voor een gedeeltelijke pacht van het erf. Naast onze partner zorgboerderij Verdandi, gaan we het terrein delen met Herenboeren Groote Modderkolk.
Een betrokken en ondernemende groep burgers uit de omgeving verkent sinds de zomer 2018, de mogelijkheid om op boerderij De Groote Modderkolk een Herenboerderij op te richten. Deze groep kartrekkers staan niet alleen. Het Herenboerenconcept wordt momenteel op meerdere plekken in het land uitgewerkt en kan rekenen op de professionele ondersteuning van Herenboeren Nederland.

Informatieavond Herenboeren Groote Modderkolk

Een Herenboerderij is een kleinschalig gemengd bedrijf. Een coöperatie van uiteindelijk 200 huishoudens die grip willen hebben op hun eigen eten in de eigen regio. Ze vormen uit hun midden zelf het bestuur, delen samen de kosten en beslissen wat er geproduceerd wordt op de boerderij. Een professionele boer doet het dagelijkse werk en de leden krijgen iedere week duurzame groenten, fruit, eieren en vlees, o.a. van ‘ons’ Brandrode rund. 

De Herenboerderij gaat duurzaam en zo natuurlijk mogelijk werken. Er worden geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Daardoor krijg je gezond eten én het is goed voor de bodem en de biodiversiteit. Helemaal passend in deze tijd van ‘zelf doen wat je kunt voor een beter milieu’. Passend bij de uitgangspunten van Natuurmonumenten.

Er zijn een aantal mijlpalen op de weg naar een Herenboerderij en er zijn er al veel genomen. Onlangs is de 100ste handtekening gezet. De Herenboeren in Loenen starten nu beperkt en “op maat” met de aanleg van de meest noodzakelijke voorzieningen, met land voor de groenten dat wordt bewerkt en ingezaaid om dit seizoen nog te kunnen oogsten en met het aantal varkens, kippen en koeien dat genoeg is voor 100 huishoudens.

Dit jaar willen zij doorgroeien naar 150 huishoudens. Zij houden regelmatig informatieochtenden voor geïnteresseerden in de stal van de Groote Modderkolk op het terrein van Natuurmonumenten in Loenen. Zaterdag 11 mei 2019 is de eerstvolgende bijeenkomst.

Data en locatie

De bijeenkomsten zijn op zaterdag 23 februari 2019, zaterdag 23 maart 2019, zaterdag 13 april en zaterdag 11 mei. Het programma loopt van 11:00 - 13:00 en voor nieuwe geïnteresseerden is er van 10.00 tot 11:00 uur algemene informatie over het concept. De locatie is NM Vrijenbergweg 24, 7371 AA Loenen

Aanmelden

Tijdens deze bijeenkomst presenteren de kartrekkers met enthousiasme het concept-ontwerp; er is een rondleiding langs de percelen en leggen zij de intentieverklaring uit. Ook als je nog niet zeker weet of je wilt meedoen ben je van harte welkom. Graag even aanmelden op [email protected] met vermelding van het aantal personen. Of kijk op de website: Grootemodderkolk.herenboeren.nl

Boswachter Marie-Thérèse te Bulte
Marie-Thérèse te Bulte