Overijssel

Projecten in Overijssel

 • Bomen Arboretum Poort Bulten
  Project

  Bomenpartner

  Arboretum Poort Bulten is een bomenpark in Twente met maar liefst 1000 verschillende soorten bomen. Een bijzondere mix van natuur, cultuur en Twentse textielhistorie. Eigenlijk is het een soort openluchtmuseum van bomen en heesters. Alleen fungeren hier bomen als kunstwerken, ze hebben een naambord en een duidelijke omschrijving in de digitale catalogus.

 • Laan Eerde
  Project

  Eerde in 2020

  Landgoed Eerde is met haar kasteel, parkbos en coulissenlandschap een lust voor het oog. Maar het landgoed vertoonde 10 jaar geleden slijtage: in de statige lanen vielen gaten, de oorspronkelijke lijnen in het landschap waren vervaagd en de natuur kon wel wat hulp gebruiken. Om te zorgen dat Eerde haar bijzondere uitstraling behoudt, was er flink werk aan de winkel. Daarom maakte Natuurmonumenten een goed doortimmerd 10-jarenplan om de oude grandeur van het landgoed te herstellen: Eerde 2020.

 • Petgaten
  Project

  Care-Peat project in De Wieden

  In De Wieden worden de komende jaren circa 10ha nieuwe petgaten gegraven. Ook worden aan de noordkant van de Beulakerwijde nieuwe vooroevers aangelegd. Deze natuurherstelmaatregelen vormen een van de pilots van het Care-Peat project van Interreg.

 • Restauratie Kasteel Eerde
  Project

  Kasteel Eerde in de steigers

  Kasteel Eerde bij het Overijsselse Ommen ademt de sfeer van de vroege achttiende eeuw. De afgelopen jaren stond het kasteel in de steigers en is grondig gerestaureerd. Zo kun je ook straks nog genieten van de adellijke grandeur.

 • Vreugderijkerwaard
  Project

  Natuurherstel Vreugderijkerwaard

  De Vreugderijkerwaard is een uiterwaard van de IJssel onder de rook van Zwolle. Vereniging Natuurmonumenten participeert hier in een omvangrijk natuurontwikkelingsproject. In de uiterwaard is een meestromende nevengeul, een soort bypass, voor de rivier aangelegd.

 • Buurserzand
  Project

  Natuurherstel Buurserzand: Meujenboersven

  Het Meujenboersven wordt een heel bijzonder stukje Buurserzand. Over enkele jaren veranderen de nu nog kale vlaktes in heide en bloemrijke weides.

 • logo