Ga direct naar inhoud
Nieuws

Blij naar de wei, geniet met de koeien mee!

13 maart 2016 | Marie-Thérèse te Bulte

Een groepje brandrode runderen ging voor het eerst na de winter weer naar de wei. Terwijl we buiten filmen, wordt in de stal een kalf geboren.

Brandrode runderen naar buiten

Voor een groepje brandrode runderen op boerderij de Groote Modderkolk in Loenen (bij Apeldoorn) was het woensdag 30 maart zover. Na een winter in de potstal mochten ze weer naar de wei. De dieren genoten daar zichtbaar - en hoorbaar! - van.

Enthousiast geloei

Op onderstaand filmpje zie je het enthousiasme waarmee de koeien hun soortgenoten die al in de naastgelegen wei liepen, begroeten. Twee jonge stieren gaan lekker stoeien met elkaar en dan komen de vriendelijke dieren nieuwsgierig dichterbij. De mooie dieprode kleur is goed te zien:

Runderen die net weer in de wei zijn, begroeten hun soortgenoten

Ondertussen, in de potstal...

Vlak voordat de koeien naar buiten gingen, stond een van de dames op het punt om te kalveren. Nadat we de weidegang live hadden uitgezonden - amper een kwartiertje later - bleek hoe snel het soms kan gaan: het kalfje lag al bij moeder in  het hooi, waar het met veel zorg werd omringd. Boer Antoon Klomp liet ons een foto van de boreling maken in de 'kraamkamer':

Kalfje geboren

Bijzondere boerderij

Boerderij de Groote Modderkolk is een aanrader om met je (klein)kinderen naartoe te gaan. Het erf is vrij toegankelijk. Er starten een paar mooie wandelingen door de omgeving. Je kunt kijken naar het reilen en zeilen op de boerderij, genieten van de kippen en de koeien en wat drinken bij de theeschenkerij. Daar hebben ze trouwens ook heerlijke huisgemaakte appeltaart!

Groote Modderkolk
Boswachter Marie-Thérèse te Bulte
Marie-Thérèse te Bulte