Uniek project: natuureilanden in het Markermeer

Marker Wadden

Het project Marker Wadden

Marker Wadden is een uniek project dat zorgt voor natuurherstel van het Markermeer door de aanleg van eilanden met zand, klei en slib uit het Markermeer.

Met de aanleg van Marker Wadden pakken we tegelijk een groot deel van de problemen aan. Zand, klei en slib uit het Markermeer worden gebruikt om op grote schaal paaiplaatsen, eilanden en natuurlijke oevers te maken. Bedreigde dieren en planten profiteren daarvan. Met dit project creëren we een robuust natuurgebied in het hart van Nederland dat voor de hele Nederlandse natuur van groot belang is. Tegelijkertijd maken we het Markermeer aantrekkelijker. Het grootste eiland wordt straks toegankelijk voor natuurliefhebbers en watersporters.

De cijfers

  • grootste eiland: 250 ha
    natuur boven en onder water
  • eilandengroep 1000 ha
    natuur boven en onder water
  • 5 eilanden in het Markermeer
  • 9 km varen vanuit Lelystad
  • 30 miljoen m² zand, klei, veen en slib

Bekijk de factsheet

Het project Marker Wadden is een initiatief van Natuurmonumenten. In 2016 is gestart met de eerste fase: de aanleg van vijf eilanden. Samen met het onderwaterlandschap zal het oppervlakte 750 hectare groot worden. Onze ambitie is van de Marker Wadden een grote archipel te maken van in totaal 10.000 hectare. Het is daarmee een van de grootste natuurherstelprojecten van West-Europa.

Ontwerptekening Marker Wadden – ©Vista

Marker Wadden worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Droomfonds van de Nationale Postcodeloterij, Natuurmonumenten, de Rijksoverheid, de provincie Flevoland en Noord-Holland.

word nu lid