Wat is er op Marker Wadden te doen?

Met Marker Wadden creëren we rust en ruimte voor mens en natuur. Het is een nieuw gebied voor natuur, maar ook voor mensen.

Marker Wadden

Het Haveneiland van Marker Wadden is vrij toegankelijk. Een mooie stop voor zeilers, een uitdagende afstand voor sportieve kanoërs maar ook een unieke plek voor vogelaars en voor zomaar een dagje uitwaaien in de natuur.

Welkom op Marker Wadden

Natuurmonumenten vindt het belangrijk dat het Haveneiland goed toegankelijk is, zodat mensen de natuur van Marker Wadden zelf kunnen beleven. Daarom is er bij het ontwerp veel aandacht besteed aan de inrichtring van de haven. De brede havenmond is goed toegankelijk voor diverse boten. De lengte van de haventoegang houdt de golven tegen en de kom is ruim genoeg om tegen de wind in te draaien. Er is een steiger met ligboxen voor particuliere boten, een stapelsteiger en enkele meerboeien. Voor grotere charterboten is er een aparte steiger. Buiten de haven wordt er rond de andere eilanden geen recreatievaart toegestaan. 

Direct achter de haven ligt een mooie strand van ongeveer 800 meter. Er zijn wandelpaden, vlonderpaden, vogelkijkhutten en een uitkijktoren met prachtig zicht op nieuwe natuur. In de loop van 2019 wordt er een kleine nederzetting gebouwd voor ontvangst van bezoekers. 

Klik hier voor meer info over bezoek aan Marker Wadden >

Natuureiland

Steeds meer vogels ontdekken Marker Wadden als broedplek. Ook is het al een belangrijke tussenstop voor trekvogels. Bij de aanleg en inrichting van het eiland is zoveel mogelijk de balans gezocht tussen voldoende rustgebieden voor vogels en natuurbeleving voor bezoekers. Als het noodzakelijk is, kan een deel van het gebied tijdelijk wordt afgesloten om vogels rust te geven. 

Naast vogels komen op en rondom Marker Wadden ook steeds meer planten, insecten en waterdiertjes voor.

logo