Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Nationaal Park Veluwezoom

Veluwezoom-edelhert-regen-NAMO80177

Welkom in Veluwezoom

Alles hangt met elkaar samen in de Veluwezoom. De mestkever draait een bolletje uit de poep van een hert. Het hert zoekt beschutting tussen de bomen, en graast op de heide. Op de heide leven insecten en reptielen, die voedsel zijn voor de vogels. In de ongerepte natuur van Veluwezoom ben je toeschouwer van dit fascinerende schouwspel.

José Lamain
Jose Lamain

Boswachter van dit gebied

Meer over Nationaal Park Veluwezoom

Wegen en paden

Natuurmonumenten verbetert de wegen en paden in Nationaal Park Veluwezoom.

Lees meer

Wandelen door de wildernis

Waar in Nederland kan dat nog, uren wandelen in de natuur zonder dat je in de mensenwereld terechtkomt?

Download de route
filter plus

Wild spotten

Overal op Veluwezoom vind je sporen van wild. Als het even meezit, zie je de wilde zwijnen, reeën en herten met eigen ogen.

Kom wild spotten
filter plus
 • Wandelen

  Bronstroute Veluwezoom

  Een stevige wandeling rond de Rheder- en Worth-Rhederheide, mooi in alle jaargetijden. Speciaal aanbevolen tijdens de bronstperiode van de edelherten, ongeveer tussen half september en half oktober. Want dan heb je hier kans edelherten te horen burlen.

  • 8.4 km
 • Fietsen

  Fietsroute Veluwezoom Velperwaarden

  Een fietstocht die glooiende heidevelden, pittoresk parkbos, weidse uiterwaarden en eeuwenoude bossen aan elkaar rijgt. Gevarieerd genieten!

  • 23 km
 • Over het gebied

  Nationaal Park Veluwezoom telt ruim 5.000 hectare en is onderdeel van de Veluwe, een groot, aaneengesloten natuurgebied. Je vindt hier haast ongerepte natuur met bossen, heidevelden, zandverstuivingen en landgoederen. Kenmerkend voor Veluwezoom is het reliëf: nergens anders op de Veluwe vind je zoveel heuvels en heb je zo’n mooi uitzicht. Op de Posbank bijvoorbeeld kun je bij mooi weer tot in Duitsland kijken.

  Op de Veluwezoom kun je heel veel doen. Kom wandelen, fietsen, mountainbiken of paardrijden. Onderweg strijk je neer op een gezellig terras. Je neemt ook nog een kijkje in het bezoekerscentrum. De kinderen vermaken zich ondertussen in de speelnatuur van OERRR. Houd je meer van rust? Dieper in het gebied kom je op plekken waar je bijna geen mens tegenkomt.

  Rijkdom aan dieren in de Veluwezoom

  Met 350 kilometer aan paden kun je hier zomaar wilde zwijnen, reeën of herten tegenkomen. Deze dieren kunnen via ecoduct Terlet naar andere gebieden op de Veluwe trekken, zoals het Deelerwoud. Tijdens een wandeling kom je bijna zeker Schotse hooglanders tegen. Deze runderen leven net als de wilde dieren in het gebied. Ook grazen hier IJslandse paarden en een schaapskudde. Goed voor de vele bijzondere planten, vogels en insecten. En leuk voor de wandelaar die van afwisseling houdt. De zuidrand van Veluwezoom ziet er op veel punten anders uit dan de rest van het gebied. Hier liggen de landgoederen Beekhuizen, Heuven en Rhederoord, waar je kunt wandelen over statige lanen en door oude loofbossen. Onderweg steek je een klaterende beek over. Neem een kijkje op landgoed Beekhuizen, bij schaapskooi Heuven en wandel langs de portierswoning Rhederoord.

  Geschiedenis van de Veluwezoom

  In 1911 kocht Natuurmonumenten het eerste stukje Veluwezoom. Sindsdien verwierf Natuurmonumenten steeds meer gebieden in de buurt. Zo groeide de Veluwezoom uit tot het uitgestrekte natuurgebied van vandaag, met de garantie van eeuwige bescherming.

  Bezoekersinformatie

  Praktisch

  VVV en fietsverhuur Veluwetransferium Posbank

  Heuvenseweg 5a, 6991 JE Rheden

  Landal Greenparks Coldenhove

  Boshoffweg 6, 6961 LD Eerbeek

  Parkeerplaats Heuvenseweg

  Heuvenseweg 5, 6991 JE Rheden

  Verkennen

  Uitkijkpunt De Posbank

  Heuvenseweg, 6991 JE Rheden

  Extra informatie

  Honden welkom, mits aangelijndHondenlosloopplaatsen vind je op het Rozendaalse Veld, de landgoederen Beekhuizen, Heuven en Rhederoord, en in Dieren bij de Jutberg en de Geitenberg. Zie https://www.rheden.nl/Inwoners/Wonen_leefomgeving/Honden_uitlaten_en_losloopgebieden.
  Geschikt voor rolstoelEr is een rolstoelroute vanaf P Bezoekerscentrum Veluwezoom (https://www.natuurmonumenten.nl/bezoekerscentra/bezoekerscentrum-veluwezoom) naar observatiepost Herikhuizen, 3 km v.v.

  Deze route is ook geschikt voor kinderwagens, buggy's en rollators.

  In Bezoekercentrum Veluwezoom (https://www.natuurmonumenten.nl/bezoekerscentra/bezoekerscentrum-veluwezoom) is een invalidentoilet.

  Er is een parkeer- en picknickplaats voor mensen in een rolstoel (https://drive.google.com/open?id=1kY_sR6PcNaMaUEAG9gOh7YSbCObhrRN6&usp=sharing)
   Groepsactiviteiten niet toegestaan zonder toestemmingWil je een (sport)activiteit of evenement organiseren in dit natuurgebied? Vraag dan eerst toestemming aan via www.natuurmonumenten.nl/toestemming
   Paardrijden en mennenUitsluitend met een ruiterpas op gemarkeerde ruiter- en menpaden. Zie https://www.natuurmonumenten.nl/ruiter/vignet.
   Nationaal Park Veluwezoom

   Agenda

   Themasafari Teerose Veluwezoom
   za 24 aug
   Cultureel

   Themasafari Teerose Veluwezoom

   Ga mee met de boswachter op natuursafari door Veluwezoom en ontdek de geschiedenis van geheime Teerose-stellingen uit de Tweede Wereldoorlog.

   OERRR Speuren naar Wild
   za 24 aug
   Op pad met kinderen

   OERRR speuren naar Wild - Veluwezoom

   Ken jij de wilde dieren van Nationaal Park Veluwezoom?

   Insecten en andere kriebelbeestjes
   zo 25 aug

   OERRR - insecten en andere kriebelbeestjes op Veluwezoom

   Kom naar onze insecten (& andere kriebelbeestjes) middag en wordt insectenonderzoeker van OERRR!

   Direct naar

   Nationaal Park Veluwezoom

   Wat wij hier doen

   Wat doen wij hier

   Natuurmonumenten houdt Nationaal Park Veluwezoom al ruim honderd jaar in topconditie. We zetten runderen, paarden en schapen in om heide en stuifzandgebieden open te houden. In het bos krijgen inheemse bomen de ruimte. Op landgoederen onderhouden we lanen, weides en waterpartijen. Zo creëren we ideale omstandigheden voor onze planten en dieren. De komende jaren besteden we aandacht aan de wegen en paden van de Veluwezoom. Zo blijft dit drukbezochte natuurgebied in de toekomst goed toegankelijk voor verschillende gebruikersgroepen. De natuur staat hierbij voorop, want natuur beschermen is en blijft ons belangrijkste doel.

   Word lid
   Nationaal Park Veluwezoom

   Nieuws van de boswachter

   logo