Nieuws van de boswachter

Speciale mogelijkheid bloeiende heide Posbank te fotograferen

03 juli 2018 | Susanne Blommaert

Ben je (amateur) natuurfotograaf en wil je graag in augustus 's morgens vroeg de bloeiende heide fotograferen? Maak dan gebruik van een speciale regeling die dit jaar in het leven is geroepen. Je kunt dan de heide fotograferen bij zonsopkomst zonder het risico te lopen bekeurd te worden.

Bloeiende heide bij zonsopkomst

Hoe werkt het?

  • Alleen op 17, 18, 24, 25, 26, 31 augustus en 1, 4, 5, 12, 13 september geldig,
  • (Elektrische) fiets huren bij VeluweActief
  • Let op: de verhuur gaat alleen open wanneer er daadwerkelijk fietsen verhuurd zijn!
  • Reserveren via event.veluweactief.nl tot 16 uur een dag van tevoren.

Uitsluitend op die dagen is deze fietsverhuur extra vroeg open, mits er fietsen verhuurd zijn.

Voor deze regeling heeft Natuurmonumenten samenwerking gezocht met activiteitenorganisatie Veluweactief. Marjolein Oversteegen:  'We wonen en werken in een uniek natuurgebied, dat is niet vanzelfsprekend. We werken graag mee, zelfs als we daarvoor voor dag en dauw ons bed uit moeten in het drukste seizoen. Op deze manier dragen wij ons steentje bij aan natuurbehoud en natuurbeleving’. Natuurmonumenten is dankbaar voor deze samenwerking. Let op: de verhuur gaat alleen open als er daadwerkelijk fietsen verhuurd zijn! Je kan een fiets online reserveren tot 16 uur de voorgaande dag.

Verstoring en bekeuringen

Ieder jaar trekt de bloeiende heide op de Posbank veel fotografen, die de paarse pracht willen vastleggen. Een foto die met de opkomende zon en ochtendnevel wordt gemaakt is favoriet. Om op de mooiste plekjes te komen, reden de fotografen de afgelopen jaren in alle vroegte via de openbare weg de Posbank op. Dat is voor zonsopkomst (en na zonsondergang) niet toegestaan, omdat de stroom van auto's voor meer wildaanrijdingen en onnodige verstoring zorgt. Een handhavingsactie waarbij meer dan 30 bekeuringen werden uitgedeeld, zorgde voor wrevel onder de fotografen.

Fotograaf denkt mee

Fotograaf Jan Vermeer wilde graag meedenken over een oplossing. "De bloeiende Posbank staat in de agenda bij fotograferend Nederland, handhaven werkt alleen maar negatief. Informeren, faciliteren en alternatieven bieden zou hier beter op z’n plaats zijn". Natuurmonumenten deelt de passie voor de natuur met de fotografen en begrijpt de wens om mooie foto's te maken. Met bovenstaande regeling komt zij de fotografen nu tegemoet en biedt en de mogelijkheid een mooi beeld te maken. Wie alsnog voor zonsopkomst per auto naar de Posbank rijdt of van de openbare weg afwijkt, is gewaarschuwd.  Dat is en blijft niet toegestaan.

Speciale regeling voor natuurfotografen
Susanne Blommaert
Susanne Blommaert
logo