Mountainbiken

MTB-route Zuidoost-Veluwe

MTB-route Zuidoost-Veluwe

48 km

Waar

Nationaal Park Veluwezoom

Mountainbiken

MTB-route Zuidoost-Veluwe

Een prachtige, uitdagende MTB-route van bijna 50 km door een heuvelachtig stukje Nederland.

Deze uitdagende MTB-route van ruim 48 km is in het veld gemarkeerd met gele bordjes met daarop een zwart driehoekje en twee zwarte rondjes. Zie ook deze pdf voor een meer gedetailleerde kaart van MTB-paden in Nationaal Park Veluwezoom. Deze kaart toont ook de verschillende afkortmogelijkheden van de route.

Individuele rijders moeten een MTB-vignet hebben. Deze is ook geldig in het Bergherbos en de Loonse en Drunense Duinen. Groepen kunnen een evenementenvergunning aanvragen via T (026) 495 90 90.

Bestel hier je vignet >>

Vrijwillig boswachter Jan Ouwersloot over deze route:

“Je hebt een gigantische variatie in Nationaal Park Veluwezoom. Er zijn hier volop uitdagende klimmetjes, je hebt een prettige afwisseling van bos, stuifzand en uitgestrekte heidevelden. Het is geen kunstmatig aangelegde route, de natuur is het decor. Als je geluk hebt, kom je zelfs wild tegen!

Als je niet conditie wilt trainen maar gewoon genieten kan je door de verschillende afsteekroutes ook kleinere stukken fietsen en lekker van de omgeving genieten.

Een groot pluspunt van Veluwezoom is wat mij betreft, dat er lekker veel kilometers mtb-route liggen. Je kan helemaal los gaan.”

Tip van Jan

“Veel mtb'ers starten bij het bezoekerscentrum in Rheden. Begrijpelijk, want het is een mooie plek met voorzieningen! Nadeel daar is, dat het er in het weekend soms ontzettend druk is. Ik zou zeggen, ontdek ook de andere ‘ingangen’ van Veluwezoom, in Laag-Soeren of Dieren. Deze startpunten zijn goed bereikbaar en van daaruit zit je zó op de route.”

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt

Brasserie Veluwezoom: Toon op kaart

Aanrijdroute auto

Neem vanaf de A12 (Utrecht - Arnhem) ten oosten van Arnhem op het knooppunt Velperbroek de afslag Zutphen. Daarna afslag Velp. Volg verder de borden Veluwetransferium Posbank. Komende vanaf Doesburg/Dieren volg je de borden vanuit De Steeg.

Aanrijdroute openbaar vervoer

Vanaf het station en vanaf de bushalte bij pannenkoekenhuis Strijland is het 10 minuten lopen. Volg de borden 'bezoekerscentrum'.

De route

 Startpunt

1Boerderij Het Klaphek

Je passeert het hek van de toegangsweg die naar boerderij Het Klaphek leidt. De historische witte boerderij werd beschreven in het kinderboek 'De kinderen van het achtste woud' van Els Pelgrom; er zouden in de Tweede Wereldoorlog onderduikers zijn ondergebracht.
Boerderij Het Klaphek

2Oorlogsmonument

Dit monument markeert de plek waar in de Tweede Wereldoorlog een geallieerde bommenwerper neerstortte. Dit veroorzaakte een onderbreking in de laan die nog altijd zichtbaar is. Op het monument staat een tekst ter nagedachtenis aan de zeven jonge vliegers die omkwamen in de nacht van 14 op 15 juni 1943.
Oorlogsmonument

3Route inkorten

Sla hier af in oostelijke richting om de route in te korten. De inkorting is gemarkeerd met geelwitte ATB-bordjes.

4Doorsteek naar Hoeve Delle/ route Zandenwoud

Vanaf dit punt kun je - via natuurgbied Hoeve Delle - doorsteken naar de ATB-route Zandenwoud (51 km).

5De Priesnitzhoeve

Sinds juli 2015 kun je bij de Priesnitzhoeve terecht voor koffie of thee met iets lekkers of een eenvoudige lunch, en in de zomer voor een boerenschepijsje. Hier zijn ook routekaarten en mountainbikevergunningen verkrijgbaar. Je vindt de Priesnitzhoeve op korte afstand van de ATB-route, aan de Priesnitzlaan 23.
De Priesnitzhoeve

6De Carolinahoeve

Met de aankoop van landgoed Hagenau in 1911 kwam de Carolinahoeve in handen van Natuurmonumenten. De pachter beheerde er toen al een uitspannning, die hij later uitbreidde met een pension. Beroemdheden als Simon Carmiggelt en Wim Kan waren er regelmatig te gast. In 1978 is de hoeve heropend als pannenkoekenhuis. Wil je wel eens langer genieten van dit prachtige plekje? Je kunt de naastgelegen woning huren als vakantiewoning.
De Carolinahoeve
Nationaal Park Veluwezoom

Wat wij hier doen

Wat doen wij hier

Natuurmonumenten houdt Nationaal Park Veluwezoom al ruim honderd jaar in topconditie. We zetten runderen, paarden en schapen in om heide en stuifzandgebieden open te houden. In het bos krijgen inheemse bomen de ruimte. Op landgoederen onderhouden we lanen, weides en waterpartijen. Zo creëren we ideale omstandigheden voor onze planten en dieren. De komende jaren besteden we aandacht aan de wegen en paden van de Veluwezoom. Zo blijft dit drukbezochte natuurgebied in de toekomst goed toegankelijk voor verschillende gebruikersgroepen. De natuur staat hierbij voorop, want natuur beschermen is en blijft ons belangrijkste doel.

Word lid
48 km

MTB-route Zuidoost-Veluwe