Ga direct naar inhoud
Nieuws

Herdenking veldslag Mookerheide

03 april 2024 | Ruud Smeulders

We kennen de Mookerheide als een prachtig natuurgebied, beheerd en beschermd door Natuurmonumenten onder leiding van Bart van der Aa met zijn boswachters en beheerders plus een hele groep vrijwilligers. Dankzij hen genieten velen van een rondwandeling over de Mookerheide met haar mooie glooiingen en het schitterende uitzicht over de Mookerplas met de Maasvallei en het Brabantse land aan de einder.

450 jaar Slag op de Mookerheide

Maar er is ook een duistere kant aan deze Mookerheide. Precies 450 jaar geleden vond op deze plek de Slag op de Mookerheide plaats. Dat was wel een wat groter gebied dan het huidige natuurgebied van het landgoed. Op 13 en 14 april van het jaar 1574 ontmoetten hier twee omvangrijke legers elkaar om een veldslag met elkaar te leveren. Een groot opstandelingenleger onder leiding van de broers Lodewijk en Hendrik van Nassau werd daar tegengehouden door het Spaans leger van het toenmalig wettig gezag. Dat liep helaas slecht af voor de twee Nassau broers. Duizenden soldaten en de twee broers sneuvelden. Deze 14 april was een zwarte dag in de Tachtigjarige oorlog.

Heide bij Mook

Heide bij Mook

Precies 450 jaar later is een goed moment om deze historisch belangrijke gebeurtenis voor Mook en Middelaar te herdenken. Dat gebeurde dan ook in het weekend van 13 en 14 april van dit jaar, waarbij de leerlingen van de basisscholen uit deze regio in een hoofdrol hebben gespeeld. Want om deze gebeurtenis ook in de toekomst in ons collectief geheugen te bewaren staan kinderen centraal. De slag werd daarbij door twee “legers” van kinderen nagespeeld, maar niet door te vechten. Bij de ontmoeting werden elkaars handen geschut en nieuwe vriendschappen gesloten. “Ontmoeten en begroeten” was de slogan. Daarna was er een dorpsfeest op de Maaskade in Mook waar iedereen bij kon zijn. Meer weten: het programma staat nog op www.huystemoock.nl

Ruud Smeulders