Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Welkom in Zuid-Holland

Zuid-Holland

Zuid-Holland

Welkom in Zuid-Holland

Onverwacht, maar wel aanwezig. Verborgen in de Randstad vind je unieke natuur. Laagveenmoerassen waar de otter een plekje heeft gevonden, bloemrijke graslanden met weidevogels zoals de grutto en natuureiland Tiengemeten waar de zeearend en bever huizen.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Zuid-Holland
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  De natuur in de provincie Zuid-Holland staat onder druk. Steden en economie rukken op, groen moet hier in de meeste gevallen voor wijken. Juist hier is het zó belangrijk om de natuur te beschermen. Zo is Natuurmonumenten tegen de Blankenburgtunnel en voor een mooi Midden-Delfland. En werkt zij hard aan nieuwe natuur aan de noordrand van Rotterdam.

  Tiengemeten

  Schotse Hooglander op Tiengemeten

  Tiengemeten ligt middenin de machtige delta van Zuidwest-Nederland, waar Rijn, Maas en Schelde uitmonden in zee. Een natuureiland midden in het Haringvliet, waar je alleen per boot of pont komen. Een spannende ervaring, zeker voor kinderen!

  Nieuwe natuur

  In 2006 is Tiengemeten omgevormd van landbouwgrond naar natuur. Aan de zuidkant is een gat in de dijk gegraven; een groot deel van het eiland staat nu dagelijks onder invloed van de rivier. Verderop staat het water stil en ontstaat een uitgestrekt moeras. In de oudste polder van het eiland herstelt Natuurmonumenten het oude cultuurlandschap. Je vindt hier akkers met vlas en graan.

   

  Zeearend

  De geschiedenis is herkenbaar gebleven in het landschap; historische gebouwen zijn behouden en hersteld. De variatie in landschappen zorgt voor een grote rijkdom aan planten en dieren. Zo hebben de zeearend en bever hier een plek gevonden. Ook vind je hier hele bijzondere vogels in alle soorten en maten, zoals de zeldzame steltkluut, grutto en roerdomp. Maar ook de rietzanger, blauwborst, kneu en bontbekplevier kun je op het eiland zien.

  Beleef Tiengemeten

  Op Tiengemeten is genoeg te doen voor iedereen! Breng een bezoek aan het Rien Poortvliet- of Landbouwmuseum. Kinderen kunnen eindeloos ravotten, hutten bouwen, vlotje varen of door tunnel kruipen in Speelnatuur Tiengemeten. Of geniet van een heerlijk kopje koffie of thee op het terras van Herberg Tiengemeten!

  Lees meer over Tiengemeten.

  Midden-Delfland

  Polder Schieveen en Rotterdam

  Ontsnap aan de drukte van de stad in Midden-Delfland; de groene long tussen Rotterdam, Delft en Den Haag. Je komt tot rust tijdens een fiets-, wandel-, of skeelerroute langs authentieke boerderijen, natuurgebieden met zeldzame weidevogels zoals de grutto en langs de paars, roze en geel gekleurde hooilandjes van de Vlietlanden.

  Landschap onder druk

  Behoud van het groen tussen Rotterdam, Den Haag en Delft is niet langer vanzelfsprekend. Asfalt en beton rukken op. En wat is een weide zonder weidevogels? Oer-Hollandse boerenvogels als grutto, kievit en tureluur dreigen te verdwijnen uit Midden-Delfland. Namens de twee miljoen inwoners van de omliggende steden knokt Natuurmonumenten voor behoud van een mooi Midden-Delfland. Samen met boeren, lokale verenigingen en niet te vergeten onze eigen actieve leden en vrijwilligers.

  Lees meer over Midden-Delfland.

  Nieuwkoopse Plassen

  Nieuwkoopse Plassen

  De Nieuwkoopse Plassen zijn het beste te ontdekken vanaf het water. Varend over de Nieuwkoopse Plassen kom je achter alle geheimen van het moeras. Van een klein spannend slootje vaar je zo de open plas op. Ook wandelend is deze parel in het Groene Hart te bezichtigen. Van ruige paden door weilanden tot het sprookjesachtige Lusthof De Haeck of een wandeling door het vogelrijke gebied Groene Jonker.

  Otter terug!

  En wat zo bijzonder is aan de Nieuwkoopse Plassen is dat er ergens in het gebied een of meerdere otters zwemmen! Na bijna 40 jaar is de otter namelijk weer terug in de Nieuwkoopse Plassen. Dit dier is niet alleen de eerst levende otter in de Nieuwkoopse Plassen sinds decennia, maar ook de eerst levende in de provincie Zuid-Holland sinds die tijd. In april 2015 verschenen er zelfs 3 otters op beeld. Dat kan maar 1 ding betekenen: jonkies! Ontdek ze zelf.

  Lees meer over de Nieuwkoopse Plassen.

  Voornes Duin

  Lepelaars Vliegend

  Voornes Duin ligt op het Zuid-Hollandse Voorne-Putten, een klein half uur rijden vanaf Rotterdam. Het is één van de soortenrijkste duingebieden van West-Europa. De grote afwisseling aan natuur en de vele plant- en diersoorten die het gebied aantrekt, maken het een bijzonder duingebied.

  Wat is er zo bijzonder?

  • Vochtige en natte duinvalleien met veel bijzondere planten, zulke duinvalleien zijn zeldzaam geworden langs de Nederlandse kust;
  • Meer dan de helft van alle soorten Nederlandse wilde planten zijn aanwezig in het duingebied;
  • En de planten trekken weer vlinders aan. Gewone soorten zoals de dagpauwoog, maar ook zeldzamere soorten als koevinkje, bont zandoogje en kleine parelmoervlinder;
  • Bijna tweederde van de Nederlandse broedvogelsoorten nestelt hier. Van de roodborsttapuit, nachtegaal en kuifeend tot echte bosbewoners als de groene specht. De duinmeren, zoals Quackjeswater en Breede Water, trekken weer veel moeras- en watervogels aan. Hier broeden aalscholvers, lepelaars en kleine zilverreigers in kolonies.

  Lees meer over Voornes Duin.

  Duinen van Goeree

  Duinen van Goeree rennen door de zee

  In de Kwade Hoek in de Duinen van Goeree is de zee nog steeds de baas. Het natuurgebied is bij de Deltawerken buitendijks gebleven. Vooral in de winter stroomt het zoute water via geulen en kreken ver het gebied in. Grote stukken land komen onder water te staan. Wind, water en getij brengen het landschap voortdurend in beweging.

  Onder invloed van de zee

  Schorren, slikken, duinvalleien: alles staat onder directe invloed van de zee. Op de noordoostpunt is die invloed het grootst. En dat voel je. Met de wind in de haren en het gebulder van de zee is het niet moeilijk voor te stellen dat hier grote hoeveelheden zand worden verspreid. Zoveel, dat er steeds weer jonge duintjes ontstaan en het land langzaam aangroeit. Op de plek waar nu het strand ligt, was jaren geleden water. Zo dynamisch is de natuur bijna nergens.

  Lees meer over Duinen van Goeree.

  Zuid-Holland

  Agenda

  Volgerland vogel
  zo 12 apr
  Op pad met kinderen

  Volgerlandvogeltocht op Goeree

  Ga mee op zoek naar de vogels in het Volgerland.
  We laten je genieten van dit natuurgebied op de Kop van Goeree!

  OERRR Watersafari
  wo 29 apr
  Op pad met kinderen

  OERRR Watersafari over de Nieuwkoopse Plassen

  Vaar tussen de watervogels, vang slootbeestjes en wandel over een onbewoond eiland in de Nieuwkoopse Plassen.

  OERRR Planten en kruiden eten uit de natuur
  do 30 apr
  Varen

  OERRR Planten en kruiden eten uit de natuur

  Vaar mee met onze boswachters op de Nieuwkoopse Plassen. Onderweg zoeken we naar eetbare planten en kruiden.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Zuid-Holland

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo