Ga direct naar inhoud
Nieuws

Gewone vogels in Amsterdam

19 februari 2024 | Andius Teijgeler

Uiteraard kun je overal in Amsterdam ook gewone vogels vinden. Zo zijn er einde middag bij de viskramen op de Albert Cuypmarkt bijna altijd meeuwen en blauwe reigers te vinden, op zoek naar een maaltje. De parken en de daarin aanwezige kunstwerken worden veelvuldig gebruikt als rustplaats en broedplek.

Kokmeeuwen op een kunstwerk

Kauwtjes en halsbandparkieten vechten om de juiste broedgaten in de bomen. Daarbij hebben ze concurrentie van spechten en de grote Alexanderparkiet. In het voorjaar valt er van alles te beleven. Zo zie je steeds meer kuifeenden, krakeenden en waterhoentjes baltsen in de watertjes. De krakeend is overigens een eend die steeds vaker in de stad voorkomt.

In de grachten zitten vaak meerkoeten en meeuwen. Er wordt gebroed op de meest bijzondere plaatsen. Voor meerkoeten zijn woonboten, weinig gebruikte bootjes en rommelplekjes in de grachten ideaal. Ze verzamelen vaak zwerfaval en maken daar een nest van. Meeuwen kiezen regelmatig voor platte daken van kantoorpanden en huizen. Zo verovert de kleine mantelmeeuw ook langzaam aan Amsterdam.

Zelfs op jouw dakterras of in je tuin kun je verschillende vogels trekken. Met een beetje voer kreeg Andius op het dakterras, gaai, grote bonte specht, houtduif, koolmees, pimpelmees en nog veel meer.

Andius Teijgeler