Ga direct naar inhoud
Nieuws

Varend vastgoed 

15 februari 2024 | Ledencommissie Zuid-Holland

Natuurmonumenten zet zich in voor het behoud en de ontwikkeling van natuur. Naast de kosten die hiervoor worden gemaakt, maakt Natuurmonumenten ook kosten voor het onderhoud van vastgoed. Dat zijn vooral gebouwen, maar het gaat bijvoorbeeld ook om varend materiaal. Als je natuureiland Tiengemeten wel eens hebt bezocht, ben je overgevaren met de St. Antonius, de veerpont. Het schip is een onmisbare verbinding tussen de vaste wal en het eiland. Bewoners en bezoekers varen dagelijks in tien minuten over. Om de verbinding te behouden, wordt begin dit jaar onderhoud gepleegd aan de zogenoemde veerstoep.

Natuurmonumenten

Voor iedereen begint een bezoek aan Tiengemeten op de pont

Op de St. Antonius kunnen maximaal 180 personen mee. Als het te hard waait, kan deze grote pont niet uitvaren. Dan wordt de Eendracht ingezet, die maximaal vijftien personen kan vervoeren. Als het zo hard waait dat ook die niet kan varen, is het eiland tijdelijk onbereikbaar en niet te verlaten. Gelukkig komt dat niet vaak voor. Naast de dienstregeling, die een hoog- en laagseizoen kent, kunnen hulpdiensten altijd op elk moment overvaren.

aankomst pont

De veerstoep

De pont meert in de haven aan bij de veerstoep. Momenteel worden hier werkzaamheden aan uitgevoerd. De constructie wordt versterkt om te voorkomen dat deze in de toekomst zou gaan scheuren. Een flinke operatie, die een paar maanden in beslag neemt. Coördinator Natuurbeheer Astrid Withagen is al maanden bezig met het project. Van de aanbesteding en vergunningsaanvragen tot de afstemming met bewoners, en afspraken maken met de aannemer en het monitoren van de werkzaamheden. 

onderhoud

De tijdelijke veerstoep

In de voorbereidingsfase is een tijdelijke aanlegplaats gemaakt zodat de pont hulpdiensten kan overzetten en voertuigen als dat nodig is. In de volgende fase starten de daadwerkelijke werkzaamheden. Hoe lang het precies gaat duren, hangt onder andere af van de weersomstandigheden. Storm en winterse dagen zijn ongunstig voor de voortgang.

waterspiegel

Ook in de winter is het genieten op Tiengemeten

Het is de bedoeling dat de veerstoep eind maart gereed is en het normale vaarschema weer kan ingaan. Dat is precies op tijd voor de opening van het Bezoekerscentrum Tiengemeten. Dat is op dit moment gesloten vanwege de werkzaamheden aan de veerstoep, een verbouwing van de winkel en de voorbereiding van een nieuwe expositie. 

Pontkaarten zijn te verkrijgen via de website. Ook in de wintermaanden kun je op excursie over het eiland.

Ledencommissie Zuid-Holland