Ga direct naar inhoud

Met de fiets dwars door de mooiste natuurgebieden? Zo doe je dat!

Ervaren fietsers weten het al lang! Wie de pracht van het Nederlands landschap écht wil leren kennen neemt de fiets. Geen land ter wereld is daar zo geschikt voor. Overal in het land zijn knooppunten, Langeafstand Fietsroutes, rustige dijkjes en prachtige schelpenpaadjes dwars door de natuur. Wie al dat moois nog niet ontdekt heeft weet niet wat ie mist. Ervaren vakantiefietser Stefan Claessens geeft tips hoe je zelf de mooiste meerdaagse fietstochten plant, mét of zonder kinderen.

Fietsen langs de maas

Tip 1: Een route plannen. De pret begint al thuis achter je PC. Gebruik een goede fietsrouteplanner als https://routeplanner.fietsersbond.nl/. Daarmee kun je een start- en eindpunt aangeven en allerlei opties aan of uitzetten. Als je kiest voor ‘Natuurroute’ dan kiest deze planner voor autoluwe routes waarbij zoveel mogelijk rekening door natuurgebieden wordt gefietst. Op de kaart kun je alle knooppunten en Langeafstand Fietsroutes zien en zelf allerlei locaties zichtbaar maken. Heel handig is het om overnachtingsplekken als natuurkampeerterreinen en trekkershutten zichtbaar te maken. Zo kun je van de ene, naar de andere overnachtingsplek midden in de natuur plannen. Maak een gratis account aan en sla al je routes op. Ingelogd vind je ook terug op je mobiel en als je die op je stuur bevestigd (met powerbank!) hoef je onderweg geen kaart meer te lezen, alleen maar ontspannen fietsen en genieten.

Een route plannen

Tip 2: Rondtocht of van A naar B? Je kunt een rondtocht plannen die start vanaf je woonplaats en daar ook weer eindigt. Dat is heel eenvoudig daar je je fietsen niet hoeft te vervoeren op een auto of in een trein. Nadeel is dat je wat minder ver van je woonplaats kunt komen en het soms lastig is om de hele rondtocht aantrekkelijk en afwisselend te plannen. Alternatief is om met fietsen in de trein naar een uithoek van het land te reizen en vanaf daar terug te fietsen. Het is dan vaak makkelijker om een supermooie route langs veel natuurgebieden te maken.

Avontuurlijk fietsen

Tip 3: Natuurmonumenten gebieden. Kijk op https://www.natuurmonumenten.nl/routes waar onze mooiste en grootste natuurgebieden liggen en plan je route daar dwars doorheen. Gegarandeerd dat je dan mooie delen van het land gaat bezoeken.

Fietsen in de natuur

Tip 4: Kamperen, trekkershutten of B&B’s? Je kunt natuurlijk kamperen, maar zeker met kinderen heb je dan wel redelijk veel bagage. Handig is dan een fietskar. Wij gebruikten voor de kleintjes (tot 3 a 4 jaar) een Burley d’lite waar de kleinste in kon zitten en daarnaast nog heel wat bagage mee kon. Later fietsten ze allebei zelf en ging de kar helemaal vol met de lichte bagage (slaapmatjes, slaapzakken, tent, boodschappen). De zwaardere bagage ging in de fietstassen. Tegenwoordig gebruiken we als karretje een Bob Ibex trailer met vering. Superlicht en heel handig. Maar als je niet gaat kamperen zijn fietstassen natuurlijk voldoende. Slaap je in trekkershutten dan moet je wel zelf slaapzakken meenemen. Nog lichter fiets je als je in B&B’s slaapt.

Trekkershut
Kampeervlot op de Grensmaas
Natuurkampeerterrein

Tip 5: Hoe ver fietsen we? Afhankelijk van wat kinderen gewend zijn kun je grotere of kleinere dagafstanden plannen. Wij begonnen met de kleinste in de fietskar en het grotere kind op een aanhangfiets. Ook dan zijn dagafstanden van 50 km prima te doen. Als ze voor het eerst helemaal zelf fietsen is 30 – 40 km wel genoeg. Momenteel zijn ze 9 en 12 en fietsen ze zonder problemen 60, 70 en soms zelf 80 km. Kwestie van uitproberen, maar vooral, het ook leuk houden. Bij een lange dagroute helpt het als er het vooruitzicht is van een leuke B&B en fijne plekken voor lunch en tussendoortje zijn ook altijd goed.

Kleintjes in de fietskar

Tip 6: Goed materiaal is het halve werk. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen die zeggen niet van fietsen te houden nog nooit een goed geplande route hebben gefietst óf eenvoudigweg geen fijne fiets hebben. Zorg ervoor dat iedereen een fijne, goed passende, schakelende en soepel lopende fiets heeft, óók of misschien wel juist de kinderen.

Vakantiefiets met fietskar (model Bob Ibex)

Tip 7: Suggesties voor routes. Hieronder geven ik een aantal ideeën voor geweldige routes door Nederland die ik uit eigen ervaring ken vanuit het midden van het land (Utrecht eo.). Alle gebieden van Natuurmonumenten zijn vet gedrukt:

1: Trein naar Maastricht, Sint-Pietersberg en dan de Maas volgen terug naar het midden van het land. Je fietst bv. via Valkenburg Geuldal, Genhoes, en Geleenbeekdal, langs de Grensmaas (slapen op kampeervlot) naar Roermond en Swalmdal, Kessel (pontje), Steyl (pontje), Nationaal park Maasduinen (prachtig natuurkampeerterrein), Maasheggen, Sint-Jansberg, Mookerheide, Heumensoord, Overasseltse en Hatertse Vennen. Via de Maasuiterwaarden tussen Ravenstein en Den Bosch over dijken weer naar Utrecht. 

2: Trein naar Assen en via Drenthe en de Veluwe terug naar het midden van het land. Je fietst bv. via Nationaal park Drentsche Aa, boswachterij Grolloo, Schoonloo en Sleenerzand, de Klencke, Mantingerveld, Dwingelderveld, Holtingerveld (fantastisch Nivonhuis), Reestdal, Vechtdal, Den Alerdinck, Colckhof, Raalterwoold en Sallandse heuvelrug naar de Noordpunt van de Veluwe (met pontje bij Hattem de IJssel oversteken). Je kunt natuurlijk op allerlei manieren door de Veluwe heen. Een hele mooie route is via Vierhouten naar Hierden via het Leuvenumse bos, Beekhuizerzand, Oud Groevenbeek, Speulderbos, Kootwijkerzand, Deelerwoud, Ramenberg / Loenermark en Veluwezoom naar Rheden. Vanaf daar bovenlangs Arnhem naar Warnsborn (Natuurkamperen op landgoed) en via de Utrechtse heuvelrug (Kaapse bossen) of Nederrijn naar Utrecht.

3: Rondje vanuit midden van het land. Via Den Bosch, Vlijmens ven, Loonse en Drunense duinen, Kampina, Landgoed Baest, Landschotsche Heide en Landgoed de Utrecht naar Lage Mierde. Langs de Belgische grens via de Brabantse Kempen naar Plateaux-Hageven, Malpievennen en Dommeldal. Daarna dwars door een aantal heel grote natuurgebieden als Leenderbos en Strabrechtse Heide onderlangs Eindhoven richting de Stippelberg. Vanaf daar kun je via een hele keten van natuurgebieden als het Defensiekanaal, Boswachterij Sint Anthonis, Molenheide, Langenboomse bossen en de Maashorst naar Oss te fietsen en vanaf daar via het land van Maas en Waal en de Betuwe terug naar Utrecht. 

4. Trein naar Den Helder en na een bezoek aan Texel via de Noord-Hollandse kust en het Vechtplassengebied terug naar het midden van het land. Op Texel gaat een rondje rechtsom langs alle hoogtepunten als Fort de Schans, Hoge Berg, Waddenzeedijk (Oudeschild, Dijkmanshuizen, Wagejot, Utopia, De Schorren), Waalenburg, Nationaal park Duinen van Texel en De Petten). Terug op de vaste wal gaat de route via de kust langs Zwanenwater, Harger- en Pettemerpolder en Schoorlse Duinen. Dan het binnenland in via Fort bij Spijkerboor, Wormer- en Jisperveld, Ilperveld en Durgerdam (IJdoorn) via de Diemerzeedijk naar Muiden waar de Vechtstreek begint. Vanaf daar via Naardermeer, Ankeveense Plassen, ’s-Gravelandse buitenplaatsen, Kortenhoefse plassen, Loosdrechtse plassen en Tienhovense plassen terug naar Utrecht. 

Ach, zoveel mogelijkheden. Andere mooie startpunten voor nog meer fietsavonturen zijn Vlissingen (via Schouwen, Goeree, Tiengemeten en Biesbosch naar huis) of Enschede (bovenlangs via Dinkeldal, Overijsselse Vechtdal, Sallandse Heuvelrug en Veluwe naar huis), (onderlangs via Haaksbergen, Winterswijk, Bergherbos, Gelderse Poort en Waaluiterwaarden naar huis).

Zuid-Limburg